Да говориш английски като англичанин, дава огромно предимство (видео)

Животът

09-11-2015, 20:20

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Един англичанин във Варна учи децата ни да вярват в себе си (видео)

Преподавателят от Великобритания Майкъл Биър ще води курсовете за сертификатите "Кеймбридж" в гимназия "Джордж Байрон"

Преподавателят по английски език от Великобритания Майкъл Биър, за когото писахме по-рано, се завърна във Варна и на 1 ноември се зае с обучението на учениците в Частната езикова гимназия "Джордж Байрон". Програмата му е изключително наситена - той ще преподава и на малчуганите от Българо-американското училище "Талант". В края на месеца започват курсовете за сертификат по системата на Кеймбридж.

Срещнахме се с Майкъл Биър и с директора на "Джордж Байрон" Анушка Аспарухова, за да ни разкажат подробно за това колко важен е сертификатът "Кеймбридж" и как точно ще се провеждат курсовете.

Майкъл Биър: Сертификатът "Кейбридж" е популярен не само във Великобритания, но и в Европа. Има много организации, които сертифицират владеенето на езика, но Кеймбридж би могъл да бъде на върха на този списък.

Във Великобритания много компании, хора на бизнеса, работодатели възприемат серификата от Кембридж като една изключително добра препоръка за служителя, когото наемат.

Това, което всъщност е важно за изпитите на Кеймбридж, е, че една доста голяма част е свързана с говорене и слушане.

Задачата, която аз си поставям, е да помогна на българските ученици да постигнат по-високи умения именно в говоренето и в слушането, и преди всичко в говоренето. Защото целта е да добият акцента, характерен за британския английски, който ще им даде по-големи предимства пред други ученици. Когато се яви човек с акцент - български или руски например, това по някакъв начин не е много добра препоръка за неговите възможности. Така че, стремежът е учениците да усвоят именно акцента, звученето на британския английски език.

Нормално, по-голяма част от изпитите за добиване на сертификат по езика са насочени към писането, но това, което е различното при "Кеймбридж", е, че той е ориентиран към уменията за говорене на кандидатите и всъщност идеята е по време на тези курсове да се постигне едно произношение, дори при най-кратките думи в езика, например "пас", а не "пес" (pass - англ. минавам, бел. ред.).

Българите, които срещам, говорят най-често с американски акцент - заради филмите. Децата от "Талант" имат възможност да проговорят правилен английски с британски акцент от самото начало. Общувайки със своя преподавател англичанин, дори извън класната стая те много по-лесно ще преодолеят езиковата бариера и няма да се поддават на "лоши" влияния от акцента, с който говорят по-възрастните им близки или пък американския акцент от филмите по телевизията.

Как се определя нивото, с което да започнат курсистите?

Майкъл Биър: В "Кеймбридж" има 5 нива, които започват от начално ниво до напреднали, но във Великобритания практиката е такава, че преди започване на съответния курс за определено ниво, кандидатите преминават през така наречния "диагностичен тест", който дава представа за това в какво ниво трябва да бъде включен кандидатът.

Ако ученикът покрие 70% от резултатите в теста за желаното ниво - то е подходящо за него, но ако постигне например по-малко от 30%, то той отива в по-ниското. Целта е да се намери най-правилното ниво за съответния кандидат.

Как се провеждат курсовете?

Майкъл Биър: Процедурата по започването на "Кеймбридж" курсовете е стартирала и гимназия "Джордж Байрон" вече има регистрация в Британския съвет като място, където могат да се организират такива курсове. Когато започнат курсовете, практиката е такава, че идва външен наблюдател от Британския съвет в София, който, в отсъствието на преподавателя, се запознава с уменията в областта на слушането и говоренето на курсистите и той припознава качествената работа на преподавателя.

Всяко ниво продължава 4 месеца. Сертификатите "Кеймбридж" са предназначени за ученици от 11 до 18 години. За по-възрастните кандидати има много други английски системи и сертификати - "Оксфорд" например. Смисълът на тази възрастова граница е за 7 години учениците да могат да минат през всички нива и на 18 години да могат да продължат образованието си със своя "Кеймбридж" сертификат.

Анушка Аспарухова: Идеята да имаме преподавател, който е "нейтив спикър" е именно тази да подпомогнем нашите ученици най-вече за умението "говорене и слушане" и да им помогнем да преодолеят психологическата бариера, която има пред един чужденец, когато се наложи да използва чуждия език.
Що се отнася до курсовете, "Байрон" като езиково училище предоставя своите база и възможности за провеждането на тези курсове.

Повече за курсовете можете да научите тук »

Какво още казаха Майкъл Биър и Анушка Аспарухова вижте във видеото: