Такситата може да плащат до 1000 лева годишен данък

Парите

07-11-2015, 09:21

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Документът е внесен в деловодството на Народното събрание, като се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2016 г.

Между 400 и 1000 лв. годишен данък може да плащат таксиметровите шофьори у нас. Това е записано в проект за изменение на Закона за местните данъци и такси, предложен от Менда Стоянова, Станислав Иванов и Атанас Ташков от ГЕРБ. Документът е внесен в деловодството на Народното събрание, като се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2016 г.

"Конкретният размер на данъка ще се определя с наредба от общинския съвет на общината, на територията, на която ще се извършва таксиметровият превоз", пише в мотивите на проекта. Налогът ще трябва да се декларира и внася до 30 април на текущата година в общината, за територията, на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз.

"Основната промяна е свързана със срока на действие на разрешението за таксиметров превоз на пътници, издавано от съответната община, който става задължително едногодишен", се посочва още в проекта. Предвиден е преходен период по отношение на вече издадените разрешения след влизането в сила на промените, но не по-късно от края на следващата година.

В момента наредбата за таксиметровите превози предвижда срокът за валидност на разрешението да се определя от общинския съвет. Документът обаче не може да бъде със срок по-малък от 12 месеца. Градската управа определя и броя на таксиметровите автомобили, които могат да работят на съответната територия.