Очакваме повече туристи за зимния сезон

Туризъм

06-11-2015, 14:47

Снимка:

8-dekemvri.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В музеите ни влизат над 6 млн. души годишно

България е на 21-во място в света по конкурентоспособност на културните й ресурси според международните класации. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на осмия Черноморски туристически форум. „Трети сме в Европа по брой археологически обекти и артефакти, които са над 40 хил. Категорично можем да подобрим позициите си като целогодишна туристическа дестинация, стъпвайки на тази база”, подчерта Николина Ангелкова.

Тя допълни, че страната ни разполага с огромно материално и духовно наследство от 7 епохи, а 11 обекта от него са включени в списъците на ЮНЕСКО. В България културният туризъм заема 11% в дела на всички туристически продукти. Проучванията сочат, че 80% от всички пътуващи посещават и културни забележителности у нас. В музеите ни влизат над 6 млн. души годишно, като повече от половината са чужденци, съобщи още министър Ангелкова.

Тя подчерта, че съвсем основателно културно-историческият туризъм е водещ фокус в маркетинговата и рекламната политика на страната през тази и следващата година. Такива са и международните тенденции - според прогнозите на Световната организация по туризъм до 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ в световен мащаб. Близо 60% от чуждестранните туристи избират културното наследство като причина да пътуват, а Европа е ключова дестинация за тях.

Министър Ангелкова акцентира и върху важността на Черноморския регион за устойчивото развитие на туризма в България и за утвърждаването й като разпознаваем туристическа дестинация за четири сезона. По думите й отминалият летен сезон наистина не е бил лесен, но най-мрачните предварителни прогнози не са се потвърдили.

„Вече направихме своите изводи и работим активно за лято 2016 паралелно с подготовката на приближаващата зимна ваканция”,заяви Ангелкова. Записванията до момента сочат, че зимният сезон бележи ръст от 5 до 7 %. Туристисе очакват от Германия, Великобритания, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Израел. 3,6% пък е спадът на туризма за първото деветмесечие на годината.