Искаме 200 млн. евро за морския бряг

Парите

06-11-2015, 07:14

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европарите са за проектиране на брегоукрепителни действия, свлачища и буни

Има възможност да се хване "последния влак" и да се кандидатства за 200 млн. евро по програмата "Югоизточна Европа", която затваря през ноември. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Европарите са за проектиране на брегоукрепителни действия, свлачища и буни. Сдружение на областните управи във Варна, Бургас и Добрич може да кандидатства с общ проект по програмата, за да се привлече по-голямо финансиране.

Ако с тези пари се направи проектирането, а след това на общините да се прехвърли държавната собственост на крайбрежните съоръжения, те ще могат да кандидатстват за пари и за строително-ремонтните дейности, обясни Пасев. Сега сме с вързани ръце, тъй като без проект за укрепване не можем да направим нищо, а държавата няма ресурс да осигури толкова пари, каза Пасев. Той е категоричен, че ако областните управи в Бургас и Добрич не се включат, неговата администрация ще пришпори усилията си и ще кандидатства с проект по програмата "Югоизточна Европа".

Във Варна и курортите освен свлачищните рискови места, от ремонт се нуждаят и буните. Те са осем като половината са на територията на община Варна, а останалите - в община Аксаково, след Златни пясъци към Кранево. Последната е строена през 1981 г. , и нито една от тях не е ремонтирана.