18 жалби срещу изборните резултати във Варна

Новините

04-11-2015, 12:28

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Неуспелите кандидат-съветници от БСП Пламен Начков и Аврам Тодоров също оспорват вота

Общо 18 са подадените жалби от кандидати за кметове и общински съветници срещу резултатите от местните избори във Варненска област. 8 от тях касаят решения на Общинската избирателна комисия във Варна, а останалите на избирателни комисии в региона. Това стана ясно при разпределението на делата, образувани по постъпилите жалби.

Сред оспорващите вота за Общинския съвет в морската столица са и кандидат-съветниците от БСП и досегашни членове на местния парламент Пламен Начков и Аврам Тодоров, съответно на 5-то и 30-то място в листата на столетницата. Двамата са пуснали отделни жалби.

Както Varnautre.bg вече писа сред жалбоподателите е и бившият кмет на Варна и кандидат за нов мандат Кирил Йорданов, който събра 3202 гласа, както и неуспелите кандидати за кмет Данаил Папазов от "Живот за Варна" и подкрепената от БСП проф. Анелия Клисарова. Под тяхната жалба се подписа и досегашният съветник и кандидат от листата на коалицията "Реформатори и патриоти" Николай Недков. Жалби са пуснали още няколко неуспели да влязат в местния парламент кандидати от различни листи.

Съдът трябва да насрочи заседание до 7 дни от постъпването на съответната жалба, а до 14 дни да реши дали потвърждава избора, или го касира. Решението на Варненския административен съд може да се оспори пред Върховния административен съд до една седмица и той се произнася окончателно до 14 дни от постъпването на жалбата.