Баща от Варна се нуждае от помощ за лечение

Животът

02-11-2015, 14:28

Снимка:

Личен архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Германска клиника дава 90% шанс на Иван Здравков, нужни са му 50 000 евро

Варненски баща се нуждае от помощ, за да се пребори с рядко заболяване и да продължи да се грижи пълноценно за семейството си. 41-годишният капитан Иван Здравков има туморно образувание на периферните нерви. Претърпял е две операции в България, но туморът не е премахнат напълно. Сега има възможност да бъде опериран в частна клиника в германския град Хановер, откъдето му дават 90% шанс за пълно възстановяване.

Сумата, която е необходима за операцията, е 50 000 евро, от които Иван е събрал 17 000 евро. Негови приятели и близки са подели мощна благотворителна кампания, като организират концерт и базар, а надеждите са, че парите ще бъдат събрани бързо. Подкрепа е оказала и варненската ЦДГ "Христо Ботев", която с помощта на родителите на децата, е направила дарение от 1400 евро.

Животът на Иван Здравков, който е баща на две дъщери – на 11 и 6 години, се преобръща преди повече от четири години. Тогава той напипва бучка на шията си, на която първоначално не обръща сериозно внимание. С времето образуванието започва да се уголемява. Тъй като притиска сънната артерия и носоглътката, Иван започва да има проблеми с дишането. Случвало се е да се буди нощем и да не му достига въздухът, а съпругата му трябвало да го изправя, за да се нормализира състоянието му.

Истинското ходене по мъките започва преди около две години. През 2014 г. Иван се подлага на две операции у нас, но туморът не е изрязан напълно. Пробиват му трахеята и му слагат тръбичка, чрез която да диша и говори нормално. Междувременно става ясно, че възможностите за пълно възстановяване в България са почти никакви. Иван започва да проучва варианти за чужбина и така достига до германската клиника, в кяото се оказва, че работи български доцент. Последният се среща с Иван в България и го обнадеждава, че в клиниката са правени много такива интервенции, а шансът за успешен изход е 90%.

Така започва битката за събиране на необходимите средства. Приятели на Иван организират благотворителен концерт в обновената зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта на 15 ноември. В него ще се вкключат куп популярни български и варненски групи и изпълнители, съобщи Светлозар Минов, приятел от детинство на Иван. Вече са потвърдили участие Орлин Павлов, Тутурутка, солистът на Варненската опера Валерий Георгиев, Бънджи сингърс, Стар денс, фолклорна формация "Феномени", рок група "Бумеранг". В концерта ще участва и 11-годишната изпълнителка Моника Парушева. Предвиден е вход от 5 лв., а всеки, който желае може да дари и по-голяма сума. Паралелно ще тече благотворителен базар, на който могат да се оставят играчки, книжки, сувенири и други.

Отправяме покана към хората да дойдат – да се позабавляват и същевременно да помогнат на едно българско семейство, заяви Светлозар Минов. Той и останалите организатори са решили да сформират Инициативен комитет, наречен "Да променим съдбата си", който да се занимава с благотворителност и да помага на нуждаещи си в борбата им за пълноценен живот. Че парите ще бъдат събрани, вярва и Иван Здравков, който мисли преди всичко за съпругата и дъщерите си. Варненецът,  който понастоящем работи като администратор в хотел, пожелава на всички българи да са здрави, а ако все пак се разболеят тежко, да потърсят възможности за лечение в чужбина. В негова подкрепа е създадена и група в Facebook, на която могат да се открият и дарителските сметки.