Абсурдни грешки в протоколите опорочиха изборите

Новините

30-10-2015, 07:09

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ЦИК не бърза да обяви колко са невалидните бюлетини, които по неофициални данни поставят рекорд

Абсурдни, масови и направо комични грешки в протоколите затвърдиха току-що отминалия първи тур на местния вот като най-скандалния досега. В книжата, попълвани от секционните комисии (СИК), има стряскащи несъответствия в броя на бюлетините, неколкократни поправки без нужния подпис, мацаници, съмнително липващи преференции. Всичко това поставя под въпрос валидността на вота. Според неофициална до момента информация невалидните бюлетини в избора за общински съветници са около 460 000, което прави рекордните 14%. Над 100 000 са и невалидните за кмет. ЦИК не оповести официални данни, но няма и да го стори, докато не получи пълна информация за вота. "ЦИК трябва да се занимава с цялата гора, а не с отделни дървета", обобщи липсата на данни членът на ЦИК Ерхан Чаушев.

Въпреки огромния брой несъответствия досега само лидерът на БСП Михаил Миков определи тези избори като най-мръсните през последните 25 г. и допълни, че соцпартията ще прецени в кои градове да поиска касиране на вота. Кандидатът на столетницата за София Михаил Мирчев вече обяви, че ще иска касиране на изборите в столицата заради опорочаване на процедурите.

От качените на сайта на ЦИК протоколи пък изскочиха пълни абсурди като този във варненското с. Казашко, където е записано, че урната е била пълна не с бюлетини, а с пари. "Сто и осемдесет лева" пише в графата, в която трябва да се посочи съдържанието на кутията. Протоколът е странно сбъркан още в началото, като вместо 500 са отчетени 1340 бюлетини. Истинско тържество на абсурда е протокол от 80-а секция на варненския район "Одесос". Абсолютно всяка графа във вота за общински съвет е сбъркана, зачерквана и преправяна. Коригиран е дори нулев вот за партии, без да има нужда нулите да се зачеркват. Грубо преправяни са графите и с действителни, недействителни и празни бюлетини. В много протоколи липсват подписи при корекциите. Бивш член на варненската ОИК коментира пред "Сега", че неподписването на поправките в секциите е практика отдавна и се налага ОИК да кара секционните членове да се подписват при предаването на книжата.

Неподозирано безобразие бележи и един от протоколите в Куклен. Графата на получените бюлетини е преправяна цели три пъти -1364, 687, накрая 682. После са объркани неизползваните бюлетини, а при партийния вот настава умопорачителна шарения - бюлетините за ДПС и НФСБ, които са на съседни редове, буквално не могат да се разчетат. С химикал е драскано и върху действителните, и върху недействителните гласове. Тотално "изрисуван" е и един от протоколите в хасковското село Узунджово, населено предимно с роми - не може да се прочете колко са празните и невалидни бюлетини. Всъщност грешки се откриват при произволна проверка на огромно число протоколи. В с. Добролево, община Борован например са объркани и получените, и недействителните бюлетини, както и съответните за партиите. Доста са грешките в Пловдив и София. Прави впечатление, че по селата книжата са доста по-изрядни от тези в големите градове.

Хаосът и безобразията не подминаха и преференциите. Лидерът на РЗС Яне Янев се оплака, че в Сандански, където той бе кандидат-кмет, 23 бюлетини са вписани в протокола, но ги няма в урната. Подозрения за отнети гласове имаше и при други партии. В секция в столичния квартал "Лозенец" гласове за Михаил Мирчев не бяха отбелязани, въпреки че листата на социалистите и кандидатът им за районен кмет печелят по 20-30 гласа.

Вчера наяве излезе още един абсурд - фактическа грешка на ОИК-София промени политическата принадлежност на един от участниците във втория тур на изборите. Кандидатът за кмет на район "Средец" Мария Аначкова, издигната от Реформаторския блок, бе записана за балотажа от коалиция "БСП лява България". На страниците на ОИК все още няма информация за разпределението на мандитите в общинските съвети, нито кои точно хора ги печелят.

Засега никой не е обяснил как се поправят грешки в протоколите и какви са те. Всички препращат към Изобрния кодекс, където е записано, че първата проверка на секционните протоколи се прави в общинските комисии. Данните от всеки протокол се въвеждат в изчислителния пункт на съответната ОИК. Ако се установят очевидни фактически грешки, протоколът се връща на представителите на секционната комисия за корекция. Ако нередностите са толкова тежки, че те не могат да ги отстранят, СИК се събира наново в пълния си състав и заедно с ОИК повторно преброява гласовете.

С методическите си указания ЦИК си бе възложила задължението да извършва повторна проверка. При нея се сравняват получените данни от ОИК с тези, които ЦИК е получила от секционните комисии. Ако има разлика, ЦИК взима решение за окончателните данни. Вчера обаче органът се отказа от тази си задача с аргумента, че надхвърля правомощията си. И съобщи, че след обявяване на изборните резултати от общинските избирателни комисии не е допустимо повторно преброяване на бюлетините от ОИК и от ЦИК. "За пръв път от доста години ЦИК ще се откаже от една проверка, която помага за изчистване на технически грешки", коментира говорителят Цветозар Томов. За недоволните от резултатите остава да поискат повторно броене от съда.