Децата ще учат повече български език и математика

Новините

28-10-2015, 07:06

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новият предмет "Гражданско образование" влиза в програмата от 9-и до 12-и клас

Часовете по редица предмети като български език, математика, история, география, физика и др. се увеличават за сметка на биологията, спорта и музиката. Учебната година ще се удължи, но за по-малко деца и не така драстично, както обяви просветното министерство в петък. Това става ясно от новата наредба за учебния план, публикувана за обществено обсъждане. От Министерството на образованието и науката (МОН) не сметнаха за необходимо да мотивират предложените промени, нито да обяснят кое е наложило драстичното "окастряне" на първоначалните намерения.

Според промените, които ще влязат в сила най-напред за първолаци и петокласници през 2016/2017 г., хорариумът по български език и литература се увеличава за всички класове. В началния етап от 1-ви до 4-ти клас децата ще учат 21 часа повече официалния език - 910 часа годишно вместо сегашните 889 часа. Увеличението обаче е само при първолаците и 4-класниците - съответно със 7 и с 14 часа. В прогимназиалния етап (5-и - 7-и клас) български ще се преподава не по 510 часа, а по 520 часа. Промяната е само за седми клас - от 170 на 180 часа. В гимназията увеличението между 8-и и 12-и клас е с 5 часа и общото количество часове става 561. Тук промените са в два класа - в осми клас ще се учи 26 часа по-малко български заради засиленото изучаване на чужд език, но в 12-и това ще се навакса с 31 часа повече.

Най-сериозното увеличение на часовете е по математика. Учениците от 1-ви до 12-и клас ще учат този предмет общо 90 часа повече от сега, т.е. 1326. В началния етап отново промяната е само в първи и в четвърти клас. Първолаците ще учат 4 часа повече, т. е. 128, а четвъртокласниците - 8, т.е. 136. В прогимназията има увеличение само в седми клас - с 8 часа до 144. Младежите от гимназиалния етап пък получават доста по-тежък хорариум - със 70 часа повече, или 422. Дванадесетокласниците занапред ще учат математика задължително по 62 часа годишно (досега този предмет не бе сред задължителните за 12-и клас). В девети клас часовете ще са 108, с 36 повече. Намаление на хорариума има само за осмокласниците (от 136 на 108 часа).

Учениците ще бъдат натоварени с още часове и по редица други предмети. Първолаците ще учат "Роден край" по 32 часа седмично вместо по 31 часа. Хорариумът по "Човекът и обществото" се вдига значително - третокласниците ще изучават този предмет по 64 часа годишно (с 16 часа повече), а четвъртокласниците - по 34 часа годишно, или с 2 повече. "Човекът и природата", който се учи в 3-ти и 4-ти клас, ще се учи с 20 часа повече в четвърти клас - от 48 на 68 часа годишно. Второкласниците си остават с по 32 часа по "Околен свят".

Часовете по "История и цивилизации" също се увеличават - общо с 21 часа за прогимназиалния етап и с 3 часа за гимназиалния, но не за всички класове. Скокът ще засегне седмокласниците, както и учениците от 9-и и 10-и клас за сметка на младежите от 8-и клас, които занапред изобщо няма да изучават този предмет. Историята отпада като предмет и в 11-и клас, като съдържанието ще се навакса в предните класове. Идентично е увеличението на часовете по "География и икономика" - общо с 24 часа. При предмета "Физика и астрономия" увеличението е символично за седмокласниците (3 часа повече), но драстично за учениците от 9-и и 10-и клас, които ще учат съответно по 18 и по 36 часа повече за сметка на осмокласниците, които няма да имат задължението изобщо да учат този предмет. Като цяло увеличението на часовете по физика във всички класове е с 6 часа. Толкова е и общият скок на учебните часове по химия, която също няма да се учи в 8-и клас, но пък ще се навакса в следващите класове с по-голям хорариум.

Намаление на общия брой часове пък (с 10 часа) ще има при биологията - седмокласниците ще учат 4 часа повече, осмокласниците се разтоварят изцяло от този предмет, но пък учениците в 9-и и 10-и клас ще имат по-висок хорариум - съответно с 18 и с 36 часа повече.

Странно е и намалението на часовете по физическо възпитание и спорт, както и при музиката и изобразителното изкуство, след като буквално преди дни МОН и спортното министерство обещаваха да ги увеличат. Музиката се увеличава в началния (с 5 часа) и прогимназиалния етап (с 20 часа), но пък намалява драстично в гимназиалния - с 33 часа по-малко. Предметът няма да се учи до 12-и клас, както бе първоначално обявено, а до 10-и клас (сега е само до 9-и). Същото ще се случи и с изобразителното изкуство, което също ще се учи една година повече - до 10-и клас, но общо 8 часа по-малко. Въпреки призивите да се увеличат часовете по спорт заради затлъстяването на децата, часовете по този предмет намаляват с 26 часа за 1-4 клас, с 30 часа между 5-7 клас и се увеличават символично в 8-ми клас с 4 часа.

Задължителните часове, които трябва да се учат от всички ученици в рамките на общообразователната им подготовка, скачат с близо 1000 часа за сметка на избираемите часове, които намаляват с 483 часа, сочи наредбата.

Новият предмет "Гражданско образование" ще се учи от 9-и до 12-и клас в общо 139 часа, като идеята е той да замени досегашните "Психология и логика" (54 часа годишен хорариум), "Етика и право" (54 часа) и "Свят и личност" (62 часа), за които бе отделено повече време. Философията "слиза" от 11-и клас в 8-ми клас, като общо часовете за този предмет се увеличават от 36 часа само в 11-и клас на 90 часа между 8-ми и 10-и клас. Компютърното моделиране, което също е нов предмет, се въвежда с 66 часа в трети и четвърти клас. В прогимназията обаче часовете по информационни технологии се намаляват с 2 часа. В езиковите гимназии този предмет минава в сянка - орязани са 88 часа от него, но пък в природоматематическите гимназии в осми клас се добавят 72 часа. Третият нов предмет "Технологии и предприемачество" - се въвежда от 1-ви до 4-ти клас с общо 130 часа годишно и между 5-7 клас (138 часа), които следва да заменят сегашните 127 часа по "Домашен бит и техника" (1-4 клас), 102-та часа по "Домашна техника и икономика" (5-6 клас) и 68-те часа по технологии (7-8 клас).