24-годишен влиза в Общинския съвет на Варна

Най-голямата интрига с преференциите е в листата на реформатори и патриоти

24-годишен младеж влиза в Общинския съвет на Варна, благодарение на преференциалния вот. Това е осмият в листата на реформатори и патриоти Антоан Влаев, който изцяло сам е правил кампанията си във Фейсбук. Вероятно архитектът ще бъде и най-младият съветник. 

Преференциалният вот вкарва и 24-я от листата на реформаторите в местния парламент. До това се е стигнало заради съвпадението на номера на политическата формация в бюлетината и номера на преференцията. Съвпадението, по-популярно като "феноменът 15/15", е в полза на Кирил Георгиев, чието име е под номер 24 в листата. Политическата принадлежност на Георгиев е към Движение България на гражданите.  

Най-голямата интрига с преференциите се заформя именно в листата на реформаторите, в която присъстват и най-много политически формирования и всеки от кандидатите игра сам за себе си. 

Първи е Чавдар Трифонов, който бе и кандидат за кмет. Следващият е Ивайло Митковски. Място в Съвета ще има и Светлан Златев, който е събрал и най-голяма преференция. Благодарение на преференциите Любо Роев ще бъде петия съветник на реформаторите. Ако те успеят да се преборят за 7 мандата, което ще стане ясно след окончателното обработване на протоколите, в местния парламент ще влезе и Григор Григоров.

На тези избори преференцията се зачита на всеки, събрал 7% от общинската избирателна квота, която е 2405 гласа. Сметките показват, че всеки кандидат съветник събрал над 169 преференции ще играе роля в пренареждането на листата.