Заваляха жалби от избиратели, на които не разрешават да гласуват

Мисия Варна

25-10-2015, 16:54

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изкараха варненка, че живее в Англия, на друга не позволиха да гласува за референдума

Най-малко три сигнала в рамките на два часа постъпиха от избиратели, на които секционните комисии не са позволили да гласуват. Пред Varnautre млада жена алармира, че въпреки че два пъти е гласувала в секция 152 в Гимназията по туризъм, в годините, след като е завършила, изнендаващо днес се озовала в забранителен списък, според който не може да гласува защото според община Ваерна живее във Великобритания. "Това е меко казано нелепо при положение, че откакто съм се върнала съм си издала шофьорска книжка на този адрес във Варна, регистрирана съм в НОИ и ми текат осигуровки и трудов договор на този адрес и преди два месеца дори си преиздавах паспорта на този адрес. Не знам защо изведнъж са решили, че живея в Англия, въпреки че от 2013 г. не съм стъпвала там, нито как това не можа да им хрумне когато избирахме министерски съвет или европейски парламент миналата година", разказа младата жена. Тя категорично отказва да отнемат правото й на глас, заради което е подала жалба в ОИК, с надеждата, че до края на деня ще успее да даде своя вот. 

За подобен случай разказа и друг читател на Varnautre. Днес по обед секционна избирателна комисия в "Аспарухово" не е позволила на съпругата му да гласува за референдума. Дамата пуснала бюлетините си за кметове и общински съветници, но когато поискала да даде своя вот за националното допитване й било отказано, а мотиви за това не са били посочени. Жената също е подала жалба в ОИК, за упражни правото си на вот, преди края на изборния ден. 

По рано днес на други двама избиратели също е било отказано право да гласуват заради тазминаване в адресната регистрация, но след извършена справка в ГРАО, те все пак са успели да пуснат своите бюлетини.