Въртят чиновниците заради риск от корупция

Новините

23-10-2015, 07:56

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Tемата за ротация бе повдигната още от бившия финансов министър Симеон Дянков през 2011 г.

Служителите в администрацията, които работят най-често с обществени средства, ще бъдат местени от отдел в отдел и от министерство в министерство. Това е една от антикорупционните мерки, които предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП). Предложенията вече са изпратени до вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, до министрите на финансите, отбраната, енергетиката, регионалното развитие, транспорта, земеделието, здравеопазването. В тези министерства са констатирани най-много рискови звена, подложени на корупционен натиск. Идеята е изпратена за мнение и до Висшия съдебен съвет.

Темата за ротация на чиновници бе повдигната още от бившия финансов министър Симеон Дянков през 2011 г. По същото време руският президент тогава Дмитрий Медведев подписа закон, с който въведе задължителна ротация на чиновниците на държавна гражданска служба - служителите се въртят на период от 3 до 5 г. Те се назначават на други длъжности в същия или в друг държавен орган, а при отказ следва уволнение.

Преди месец "Труд" съобщи за предложението у нас всички чиновници да минават през обучения по почтеност. Това е записано в проект "Етични стандарти за почтеност в публичния сектор", публикуван от ЦППКОП към МС. Постоянно ще се правят курсове за налагане на етични правила за поведение, придобиване на умения и вземане на решения. Какво ще представлява обучението обаче от проекта не е ясно. За провинили се служители ще има "опреснителни" и "поправителни" обучения.