Цанко Цаков: Мнозинство от ГЕРБ, РБ и "Отечество" би било най-добро за Варна

Новините

22-10-2015, 14:11

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Искаме да постигнем по-радикална промяна в състава на Общинския съвет, заяви председателят на "Отечество"

-Защо избирателите трябва да се доверят на партия "Отечество"?

-Още от самото начало започнахме една силно позитивна кампания с няколко ярки послания, като основното беше да можем да направим едно обновление в Общинския съвет. Да постигнем такъв резултат, че да не се повторят повече от 20-25% от старите общински съветници. Може да се каже, че до момента сме се справили успешно, надяваме се и с преференциалния вот, съветът да бъде променен и да влязат нови хора. Има надежда това да се случи и при Реформаторите, включително и при ГЕРБ, които са двете водещи партии в града. Надяваме се, че по този начин ще успеем да постигнем една по-радикална промяна в качествения състав на Общинския съвет. Докъде сме успели ще видим на самите избори. Другото, на което заложихме като послание, като една местна партия, е да успеем да изведем гражданското начало. Може би две трети от нашата листа са гражданска квота. Заложихме и на средна възрастова граница между 30 и 35 години. Това даде немалък ефект и на разгласата, и на активността и на всички мероприятия. Ако направим една ретроспекция до момента, можем да кажем, че най-позитивната и интелигентна кампания е на "Отечество". Това, което направихме с театър "Българан" с няколкото постановки, включително и закриването, което ще бъде днес със "Службогонци", от една страна помагаме за развитието на културата, от друга страна показа невероятния интерес към самите постановки. Просто хората жадуват за театър, театрални постановки не е имало във "Владиславово" и в "Галата" от години. Явно им е омръзнало на хората от певачки, да не употребя по-нецензурен израз.

-Искате да подмените състава на Общинския съвет. Какво ще последва от това, самоцелна ли е тази подмяна?

-Това е свързано с декларацията, с която ние излязохме срещу Янко Станев. Просто искахме да покажем, че в този град има хора, които имат кураж и хора, които са мишки. По една или друга причина единствено ГЕРБ малко преди нас направи това разграничение от няколко знакови личности на варненския преход така да го наречем през последните 15-20 години. Никой не се присъедини официално към декларацията, затова веднага бих казал, че във Варна сме свидетели на модела "Кой" и модела "Той", които се сблъскват в момента. Цялата помия, която се изля през кампанията е основно срещу "Отечество", ГЕРБ и Реформаторския блок.

-По-мръсна ли е тя от предните избори? Вие имате опит с изборите.

-По-мръсна е. Можем да я сравним с кампанията от 1999 г. на Добрин Митев. Активността може би е по-слаба от тази, която е била през предните години. Остават още няколко дни, дано тази помия поне малко да се ограничи – това не е в полза на гражданите. Ако някой не го е разбрал – винаги позитивната кампания носи в пъти по-големи дивиденти отколкото черния PR. Гражданите са толкова изморени от всичко, което се случва в България през последните 25 години. Трябва да имат някаква светлина и надежда.

-Всъщност кметът Иван Портних ги окачестви някои от сегашните като вечните общински съветници.

-Точно така. Според мен той беше принуден през тези две години да работи по един или друг начин с тях. Който не е бил на неговото място, не може да каже колко трудно е било да се гласува бюджета и всичко останало. Не искам да му адвокатствам, но острани сме гледали за какво става дума там. Това, което гражданите могат да направят, е да погледнат ръководствата на общинските предприятия и кои от тях са в партийни листи. Те не са в листите нито на "Отечество", нито на ГЕРБ, нито на Реформаторите. Според мен основната причина за черния PR срещу нас, е страхът, че тия същите хора, за които говорим, няма да могат да се повторят или няма да могат да си продължат модела. Влязат ли нови хора и имат ли те превес с повече от 30 души в Общинския съвет, този порочен модел ще бъде прекратен.

-Споменаваш по различен повод ГЕРБ, Реформаторския блок и "Отечество". Очакваш ли, че това ще бъде коалицията, която ще движи града през следващия мандат?

-Според мен това би била най-добрата коалиция за града и напълно възможно е трите партии да има почти 30 човека в Общинския съвет. Да се надяваме "Отечество“ да има между 4 и 6 съветника. Реформаторите може би 6 – 8, и ГЕРБ като вкарат 14 – 16 и стават 30.

-Струва ми се, че наблюдаваме кампания с много пари...

-Кампаниите с много пари са основно две – на Реформаторите и "Живот за Варна". Всички други се оправяме със скромни средства. ГЕРБ даже две седмици нямаха и кампания – беше символична.

-Каква активност очаквате?

-Според мен едва ли ще бъде повече от 120 хиляди души, което прави около 40%. Има много хора, които ги няма в града в момента, просто са в чужбина.

-Битката за преференциите не вдига ли активността?

-Много от хората си представят агитацията с финикийски знаци. Това може да им донесе например 20% от тази преференция. Но основното трябва да бъде допирът с хората, разговорите, агитацията. С преференциите много трудно може да се работи с ромския вот. Ще бъдат недействителни половината. Варненецът е много консервативен човек и почти винаги половината от гражданите са определяли последните 10-15 дни за кого ще гласуват.

-Какви са вашите прогнози, колко партии ще има в Общинския съвет?

-Най-вероятно ще има такива с по един-двама съветника. Абсурд е да са по-малко отколкото в момента (12) , сигурно ще са 12-13.

-Това добре ли е или зле?

-Според мен повече от 10 е зле. Ние се надяваме да успеем да бъдем в петицата на тези избори. Ако бъдем в тройката няма да се разсърдим, което също е възможно, защото и кампанията и това, което правим последните месеци, много отдавна бях казал, че гласовете ни ще бъдат над 8000, а колко точно ще бъдат ще стане ясно в неделя.

-Казвате, че сменяте хората, но това означава, че търсите промяна и на някакъв модел. Какво от работата на Общинския съвет Ви кара да смятате, че трябва и хората да се сменят, за да се промени и този модел?

-Общинският съвет функционира, за да прави политики, като се започне от образование, младежки дейности, култура, социални дейности. Инфраструктурата ще си дойде сама, когато Варна стане един богат град с големи данъци и помощ от европейски средства.

-А прогнозата Ви за мажоритарните вотове за районни кметове. Все пак имате кандидати...

-Според мен единствено кандидатът на ГЕРБ в "Младост" може да бъде избран на първи тур, но не мога да бъда категоричен. Навсякаде другаде ще има балотажи. Изключвам селата, все пак в Казашко и Каменар има по един кандидат. Най-вероятно в Звездица и Константиново ще спечелят досегашните кметове. Надяваме се нашите двама кандидати в "Аспарухово" и "Владиславово" да бъдат на балотаж, най-вероятно срещу ГЕРБ.

-Поне трима от кандидат-кметовете претендират, че ще са на балотаж с досегашния кмет. Какви са вашите очаквания?

-Най-голям шанс да бъдат на балотаж имат Реформаторите.

-Очаквате ли да има втори тур?

-Според мен нещата са 50/50. При по-голяма активност няма как да няма втори тур. Ако е достатъчно малко – 80 000 души за кмет, най-вероятно няма да има балотаж. Но не вярвам да бъдат по-малко от 110 хил. - 115 хил. Това е разковничето за балотажа за Иван Портних. Колкото по-голяма е активността, толкова повече ще бъдат пръснати гласовете. На ГЕРБ няма да им е лесно в районите, с изключение на "Младост" и "Одесос". Всичко зависи от периферната подкрепа, а ГЕРБ се нуждаят от такава. Трябва да водят преговори, това е нормално да се направи. Всеки глас е важен!