Витамин за всяка болка

Животът

22-10-2015, 08:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Група В са важни за метаболизма, търсете ги в боба и киселото мляко

Витамините са изключително важни за човешкото здраве. Въпреки че са невидими с просто око, липсата им може да доведе до редица заболявания. При дефицит на витамин С например може да се появи скорбут или интоксикация на клетките, при недостиг на витамините от група В пък човек трудно овладява стреса. Ако имате проблеми с кожата сърцето или ставите, може да ви липсва витамин Е. Затова решихме да ви кажем за какво помага всеки от тези безценни микроелементи и къде може да го намерите.

Витамин А е изключително важен за доброто зрение, особено през нощта. Той ви помага да виждате добре цветовете - от най-светлото жълто до най-тъмното пурпурно. Освен това е важен за имунната ви система, заздравява я и помага на тялото ви да се бори с инфекциите.

Витамин А се намира в млякото, черния дроб, оранжевите плодове и зеленчуци като морковите и тъмнозелените като спанака.

Витамин В е повече от един. В тази група попадат B1, B2, B6, B12, фолиевата киселина, ниацин и биотин. Те са важни за метаболизма, което означава, че ни зареждат с енергия. Те помагат и в производството на червени кръвни телца, които пренасят кислорода в тялото ви. Витамините от група В се намират в пълнозърнестите продукти, рибата и морските дарове, месото, яйцата, киселото мляко, бобовите култури, граха и зеленолистните зеленчуци.

Витамин С е важен за поддържането на тъканите като венците, костите и кръвоносните съдове в добра форма. Той е ключов фактор за заздравяването на раните и издържането на инфекциите. Витамин С се намира в цитрусовите плодове, ягодите, доматите, броколито, зелето, кивито, червените чушки.

Витамин Д е ключов за костите и здравите зъби. Той помага на тялото да абсорбира нужното количество калций. Витамин Д се доставя от слънцето, млякото, рибата, яйцата, черния дроб, целината.

Витамин Е предпазва тъканите и клетките от увреда. Той е важен и за здравето на червените кръвни телца. Намира се в пълнозърнестите продукти, зеленолистните зеленчуци, олиото, яйцата, ядките.

Витамин К е важен за съсирването на кръвта. Той се съдържа в броколито, соята, зеленолистните зеленчуци, млякото.

Делят се на две групи

Витамините се делят на водно- и мастноразтворими. Мастноразтворимите витамини са А, Д, Е и К. Те се складират в мастните ни тъкани. Там те могат да прекарат както няколко дни, така и половин година.
Водноразтворимите витамини не се складират в тялото, затова трябва да се приемат по-често. Такива са С и В.