Изложба събира таланта на варненци и любовта им към колоезденето

През месец ноември варненци ще имат възможността да се разгледат най-добрите творби на талантливи варненски деца и младежи, участвали във фотоконкурс и конкурси за рисунка по проект „Интегриран градски транспорт на Варна”.
Творбите ще бъдат изложени на вниманието на публиката от 1-ви до 7-ми ноември във фоайето на Фестивален и конгресен център – Варна.
През лятото по проект „Интегриран градски транспорт на Варна” бяха организирани конкурси за русунка за ученици от първи до четвърти клас (6 до 10 год) и от пети до осми клас (11 до 14 год.) и фотоконкурс на тема „Страст на две колела“ за ученици между 14 до 18 годишна възраст и студенти.
Над 170 рисунки и 90 снимки се състезаваха помежду си за признанието на журито и публиката. Победителите получиха грамоти за участие и много предметни награди - велосипеди, фотоапарати, аксесоари за велосипеди и комплекти за рисуване
Конкурсите бяха част от кампания за насърчаването на велосипедирането като здравословен и полезен начин на придвижване. Целта на организаторите беше да ангажират вниманието на децата и младите хора и да им припомнят, че карането на колело е не само удобно и практично, но и здравословно и забавно преживяване.
Няколко месеца след края на конкурсите най-добрите снимки и рисунки ще бъдат изложени пред погледите на всички варненци. Във фоайето на ФКЦ – Варна място ще намерят тези творби, които най-силно показват любовта на децата и младите хора на Варна към колоезденето и велосипедите.
Изложбата се осъществява по проект Интегриран градски транспорт на Варна и е част от стратегията за насърчаване на колоезденето в града, част от която е изграждането на нови велоалеи, поставянето на съоръжения за паркиране на велосипеди и указателни табла, показващи маршрута на велоалеята. Целта е да се насърчи колоезденото като алтернативен, природосъобразен и здравословен начин на придвижване в градска среда, да се възпитат децата в любов към спорта и велосипедирането и да се повиши общественото внимание към безопасността на велосипедистите.

Проект „Интегриран градски транспорт на Варна” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.