Тролът, съсякал групата за Морската, крал самоличност от руски сайт

Без цензура

21-10-2015, 22:54

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-активната варненска общност във ФБ угасна тази нощ

Всички "лични" снимки са копирани от "В контакте"

Един от троловете, участвали в унищожаването на най-активната варненска група във Фейсбук - "Варна може да защити Морската си градина", е откраднал снимките за "профила" си от украинка. В затритата група имаше над 35 000 членове, които един по един бяха изтрити между 1 и 6 часа през нощта на 7 октомври.

Веднага след заличаването на оригинала бе активирана друга група със същото име. Още тогава varnautre.bg написа, че новата група е направена от профил с женско име, създаден преди няколко седмици. "Дамата" работи в Български пощи. Факт, интересен поради закономерността, с която всички, защитаващи друг от кандидатите за кметския пост - Данаил Папазов, работят по правило във Виваком, Мтел или Български пощи.

Оказва се, че профилът на "Александра Караджова" е пълен с фалшиви лични снимки. Те са откраднати от профил на реална личност в руската социална мрежа "В контакте" (vk.com). Жертва на предизборното хакерство е станала 22-годишна украинка на име Саша Липская от град Виница, студентка по медицина. Тролът на име "Александра Караджова" е откраднал не само профилната снимка на Саша, но и всичките й лични снимки от почивки, от ежедненивто й, дори такива с близки и приятели.

От името на фалшивия си профил тролът е публикувал само политическа агитация. Или по-точно черен ПР за конкурентите на Данаил Папазов в кампанията и най-вече срещу Иван Портних.

"Пощенската служителка" често коментира под посстове, свързани с изборите и изборените кандидати, а основната й дейност е да разцъква материали от предизборната кампания на кап. Папазов. 

Данаил Папазов беше сред най-критикуваните в хакнатата група, заради недвусмислената си позиция, че в "Салтанат" има жилищна част и хората с имоти там имат право да стигат до тях с колите си. Нещо повече - в листата за Общинския съвет, на която Папазов е кмет, са включени представители на сдружението на собствениците от "Салтанат". Преди седмица щабът на Данаил Папазов от своя страна подаде жалба в прокуратурата, че сайтът на кандидата е претърпял хакерска атака.

При активирането на фалшивата група "Варна може да защити Морската си градина" сред админите й беше и реално лице, пряко свързано с предизборната кампания във Варна. То обаче скоро след това беше премахнато.