Правят физкултурни салони с данъка вредни храни

Животът

21-10-2015, 07:40

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България е на второ място в Европа след Холандия по употребата на енергийни напитки от деца

Физкултурни салони и спортни площадки ще бъдат изградени с парите, които ще влязат в хазната след въвеждането на данъка вредни храни. С част от тях ще бъдат финансирани програми, свързани с двигателната активност и превенцията на употребата на наркотици. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев вчера. В 700 училища въобще няма салони, а в други 433 за това са приспособени помещения, които въобще не отговарят на стандартите, поясни той.

150 млн. лева се очаква да влязат в хазната до 4-5 години, след като храните, съдържащи вредни съставки, бъдат обложени с данък, изчисли пък здравният министър д-р Петър Москов. От 3 до 78 процента ще варира налогът при различните храни в зависимост от вредните съставки в тях. Например най-нисък ще е той при шоколада, шоколадовите вафли и бонбони – 4 на сто. Заради палмовото масло и Е-та данъкът върху сладоледа ще е 7 на сто, а най-висок ще е за имитациите на сирене, кашкавал и мляко – 78 процента. Производителите на сандвичи и пържени картофи с маргарин, палмово масло или други хидрогенирани мазнини ще бъдат облагани със 17 на сто.

Това означава, че минимум 3 лева ще е най-евтината порция картофки (300 г) без сирене, но приготвени с изкуствени мазнотии. За вредната мазнина клиентът ще плаща 1,12 лева върху досегашната цена. Ако обаче картофките се пържат в олио, няма да има увеличение в цената, подчерта министър Москов. Санитарните инспектори от районните здравни инспекции ще проверяват за чистотата на храните от вредни продукти. Те ще имат право да надничат дори във фритюрниците на ресторантите.

Нови глоби за производителите на храни с нездравословни съставки ще бъдат въведени с нова наредба, която предстои да бъде написана. Гражданите също ще могат да сигнализират и да носят проби в лабораториите на РЗИ-а. Все още обаче не е ясно дали те ще трябва да си плащат, за да им я направят, както се практикува сега, или пробите ще се правят за сметка на държавата. България е на второ място в Европа след Холандия по употребата на енергийни напитки от деца. 9% от момчетата между 14 и 18 години пият повече от една дневно, показва международно проучване. Същевременно всеки втори нашенец изпива всеки ден поне половин литър безалкохолно.

Американско проучване пък показва, че при хора, които приемат добавени захари всеки ден, смъртността от диабет и сърдечносъдови заболявания заради увеличаване на теглото е два пъти повече спрямо останалите.