Изборите във Варна – сезонът на опашатите лъжи

Мисия Варна

20-10-2015, 17:11

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

в. "Труд"

Всичко от Автора

Новата администрация е намалила дълга, транспортният проект е на финалната права, а първите бебета по местната инвитро програма вече са на 1 г.

В сезон на опашатите лъжи е на път да се превърне изборната кампания във Варна. За да се отлепят от дъното на социологическите прогнози, половин дузина кандидати за кметове и техните гурута не се свенят да подменят фактите до ръба на приличието, често - и отвъд него.

За какво иде реч?

Уж конкурентни кандидати за кметския стол като добре синхронизиран хор внушават, че Варна запада, макар и украсена - за ужас на местните хора, туристите и бизнеса. За пример формалните противници дават обновената пешеходна зона на града, щедро украсена и декорирана с фонтани, пейки и осветителни тела. За повече убедителност пропускат да уточнят, че преасфалтираните булеварди във Варна и новоизградената пешеходна зона са първите от последните десетилетия мащабни ремонти, които са извършени след пълна подмяна на подземната инфраструктура. Нови са водопроводните и канализационните отклонения, както и всички останали съоръжения, преминаващи под земята.

Кандидатите за кметския пост щедро обещават работни места и по-високи заплати, при положение че общинската администрация не може да строи заводи и хай-тек производства. Но за сметка на това може и трябва да направи града привлекателен и удобен за инвеститорите - именно с добра инфраструктура, благоустрояване и атрактивен вид за привличане на туристите, така важни за малкия и средния бизнес във Варна.

Със същата аристократична дистанцираност обединените в оплакването на Варна кандидати за кмет стръвно критикуват най-големия проект, който градът усвоява и в момента от европейските програми - проекта за интегриран градски транспорт. "Видимите" 70 нови автобуса, както и 30-те тролейбуса, които дойдоха във Варна по друга програма, никой не смее да отрече. Затова всички претенденти за кметския стол редят обща мантра - само този компонент от проекта е изпълнен, нито един обаче не върви и варненци ще платят солена глоба заради неизбежните финансови корекции. Твърдение, неподкрепено от грам документ, но пък щедро тиражирано. Вероятно за да заглуши фактите. Защото те се виждат от всички варненци - продължаващите и в момента ремонтни дейности по бул. "Владислав Варненчик" от входа на Варна откъм магистрала "Хемус" до бул. "Република", по бул. "Янош Хуняди", бул. "Трети март", бул. "Константин и Фружин", "8-и Приморски полк". Това са последните дейности по реализацията на високоскоростното трасе, т.нар. BRT коридор, който е част от проекта. Трасето, което е около 15 км, ще осигурява бързо придвижване с градския транспорт от кв. "Вл. Варненчик" до "Бриз". Преди началото на активния летен сезон бяха приключени ремонтите по бул. "Мария Луиза", бул. "Съборни" и площада пред Катедралата.

Подземната комуникация бе предварително подменена със средства от общинския бюджет. В момента тече полагане на асфалтови покрития. По протежението на коридора - в двете посоки, вече се изграждат и новите 60 спирки. Те са с понижени тротоари, за да осигурят възможност за лесен достъп на хора с увреждания, както и за майки с колички, до превозните средства на градския транспорт.

Ще бъдат монтирани и тествани първите машини за продажба на билети на спирките по трасето на BRT коридора, започва оборудване и на контролния център. Активно се изграждат и 16-те километра велоалеи. До крайния срок на проекта през декември ще са приключени всичките 9 компонента по проекта.

До момента по проекта за интегриран градски транспорт на Варна са изплатени 64 922 448 лева еврофинансиране за вече извършени дейности. Общината е вложила и собствени средства в размер на 5 858 221 лв. - част от задължителното по договора съфинансиране.

Морската градина е другата любима предизборна дъвка в кампанията за Варна. Удобно мълчание цари по всичко, свързано с това кой, защо и на каква цена в годините е допуснал паркът, извън историческите си граници, практически да е застроен като жилищен квартал. И тази тема не е интересна на нито един от претендентите за кмет на града - нито отляво, нито отдясно. А и волята на мнозинството варненци в парка да няма коли също е без значение за кандидатите, които подкрепиха интересите на собствениците на имоти в Морската градина и ги поканиха в листите си. Фактът, че последният кмет е единственият адекватно забранил колите по алеите, се замазва с разнопосочна информация по неприключилото обжалване на заповедите му от страна на заинтересувани лица.
С подобна лекота и липса на респект към числата и фактите в кампанията за Варна се предъвква "кредитната задлъжнялост на общината". В завиден синхрон самопровъзгласили се за безспорни управленци и мениджъри кандидати за кметския стол, макар и позиционирани в различни предизборни щабове, вещаят бюджетен апокалипсис за Варна. Заради "ударно теглени кредити и огромни финансови евросанкции по проектите, започнати от предишния кмет на Варна и довършвани от администрацията, която пое града след февруарските бунтове през 2013 г."

Официалните числа обаче изглеждат доста по-различно: През 2013-а г. Варна е имала кредити за 58 млн. лева. След смяната на кмета за последните 2 години са изплатени 31 млн. лева от него - 25 млн. главница и близо 6 млн. лихви. Изтеглени са 15 млн. лева облигационен заем, целево гласуван от общинския съвет за ремонт на детските площадки в града, 11,2 млн. лева за задължителното съфинансиране по европейските проекти и 1,8 млн. лева по програма "Джесика" за изграждането на новия паркинг срещу Морска администрация и реставрацията на Юнашкия салон.
На практика кредитите на общината са намалели с 3 млн. лева след избирането на Иван Портних за кмет на града. В момента Варна усвоява проекти за над 300 млн. лева. Нещо повече - голяма част от тях са по изпуснати и замразени от предната администрация проекти. И върнати за изпълнение в последния момент с усилията на новите стопани на общината.

Безброй спекулации плъзнаха и за цените на новите детски площадки. На принципа - щом се работи, значи се краде... Гръмките оратори, съобщаващи за суми по 65 000 лв. на площадка, обаче пропускат факта, че от ремонтираните 230 игрища в града някои са по-големи, други по-малки, някои са за малки деца, други за по-големи, а трети комбинирани. Най-голямата например - от 1300 кв. м, беше открита през лятото в Морската градина. Премълчаван е фактът за европейските изисквания за безопасност на настилките и уредите, както и за техния ефект върху физическото и умственото развитие на децата. До края на 2016 г. всички площадки за игра трябва да бъдат приведени по новите изисквания на Наредба 1 на МРРБ, МВР и Агенцията за закрила на детето. Изрични условия са подходите към площадките - поне 3, достъпът до тях с колички, осветлението и загражденията.

Другата "бомба", любима на кандидатите за кмет на Варна, базирани физически в различни щабове, но говорещи като един, е Дворецът на културата и спорта. Ремонтът на Спортната зала в морския град вече е "изкалкулиран" и по сметките на предизборните щабове вече възлиза на 22 млн. лв., а някои намекват и за 35 млн. лв. А реалната сметка е за 12,8 млн. лева.

Битката за Варна не подмина и деликатна тема като репродуктивните проблеми на стотици семейства. Общинската инвитро програма бе обявена за спряна, без за някого да има значение фактът, че тя продължава да работи въпреки високите политически градуси, наложени в публичната част на кампаниите. "Спирането" беше в първоначалния вариант, практикуван от старата администрация - с финансиране за самата процедура. За това общината беше санкционирана от Сметната палата през 2012 г., тъй като дейността на общинския фонд дублира тази на националния. По предложение на новия кмет Иван Портних общинският фонд беше възстановен през 2013 г. и с него се плащат скъпите и многобройни изследвания, които всяка двойка трябва да направи преди самото оплождане. И в момента двойките кандидатстват по отработения вече алгоритъм, за да получат шанс за собствено дете с помощта на общинската хазна. Фриволното боравене с числата, фактите и човешките съдби във Варна по време на избори придобиват статута на закон в публичното говорене.

Отворен след подобни словесни изборни канонади всеки път остава въпросът: След края на кампанията кой ще има доблестта да признае, че като кандидат е тиражирал публично опашати лъжи, а като избран - ще работи честно, открито и с повече уважение към фактите.