Мобилити парк с олимпийски размери изграждат в Морската

Мисия Варна

19-10-2015, 12:04

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Велотрасето ще е на мястото на старото влакче зад Детския кът

Професионалисти от цяла България се събраха във Варна за изграждането на "Мобилити парк - Варна". Той ще бъде пространство за спорт и култура, в което ще се провеждат местни, национални и международни спортни и културни събития. Мобилити паркът ще бъде в Морската градина, на мястото на старото влакче зад Детския кът. 

Освен атрактивни велотрасета, паркът ще разполага с фитнес уреди, байкинг и рейсинг трасета, баскетболна площадка, игрище за хек на мрежа, съоръжения за практикуване на паркур и много други. "Мобилити парк - Варна" ще даде възможност и на много активни спортни клубове да презентират дейностите си, да организират демонстрации и да дават уроци на открито.

На входа на парка ще има информационна точка, на която гражданите ще могат да се информират за графика на активностите, за предстоящи събития, възможности за участие в спортни клубове, доброволчески инициативи, арт школи и други.

За да може идеята да се реализира още по-бързо и ефективно, в процеса на изграждане на "Мобилити парк" се включиха младежи, участващи в проекта "Варна 2017 - национална кауза". Партньорски организации от цялата страна изпратиха доброволци с опит в изграждането на подобни паркове, за да създадат наистина качествен и функционален парк.

Това е и едно от най-важните неща за реализацията на уникалния парк - каскадьори, състезатели и фенове на екстремните спортове очертаха заедно параметрите на олимпийското трасе за колоездене и допринесоха с опита си то да се превърне в един от най-функционалните паркове в Европа.

"Решихме да се допитаме до професионалисти в областта и затова поканихме състезатели от цялата страна, участвали в изграждането и ползването на подобни паркове в целия свят. В няколко работни срещи уточнихме подробности по ландшафтната архитектура, за да може паркът да отговаря на олимпийските изисквания", разказа Стефан Бъчваров, един от създателите на проекта.

"Състезатели на световно равнище бяха приятно изненадани от факта, че някой се допитва до мнението им, за да постигне добър ефект. Може би този дребен пример трябва да послужи за оптимизация на работата на администрацията и на другите общински и държавни структури. Хората имат нужда да споделят своя опит, само трябва някой да им обърне внимание", добави той.

Проектът "Мобилити парк" стартира преди 15 месеца и вече са изготвени ландшафтна архитектура - одобрена от главния архитект на града, уреди по стандарти на световната асоциация по суперкрос и уличен фитнес, както и няколко тренировъчни съоръжения, пригодени за хора в неравностойно положение.

"Амбицията ни е с "Мобилити парк" е не само да подобрим условията на градската среда и условията за спорт на открито, но и да покажем, че с активното си участие младежите могат да постигнат невероятни успехи", допълват организаторите.

Уверението на експертите от "Младежки дейности" в Община Варна е, че младежите от Сдружение "ДЕМО" ще имат пълна подкрепа за реализацията на проекта и организацията на европейски състезания в бъдеще.

Паркът се строи в подкрепа на титлата "Европейска младежка столица", каквато ще бъде Варна през 2017 година. Тогава градът ще трябва да представи България пред Европейската комисия, Европейския младежки форум и всички граждани на Европа.