Млад архитект готов да реанимира архитектурния силует на Варна

Новините

19-10-2015, 09:21

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младият кандидат за съветник се закани, че ще води война срещу строителството на сгради, без гарантирани и достъпни паркоместа

"Архитектурният облик на Варна е мъртъв. Не може на една улица с 40 сгради – една с една да не си кореспондират", твърди кандидатът за общински съветник от листата на МК "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" Антоан Влаев. Дипломираният архитект твърди, че в момента панелните квартали на града са с по-номален архитектурен силует.

"Там има градоустрояване – паркинги, отстояние между сградите, зелени площи. Навсякъде другаде сме свидетели на сгради, които в голямото преследване на максимум етажност, са безобразни. Няма синхрон нито в цветово отношене, нито в архитектурно. Климатици масово висят по фасадите, което е забранено навсякъде в цивилизования свят, а някъде – точно в името на архитектурния силует - е наложена унификация дори до пердетата. Като архитектурен облик Варна е като град от третия свят", категоричен е кандидатът за общински съветник. Това е причината за твърдото му намерение като общински съветник да инициира промяна в строителните правила, които са в правомощията на Общината.

"Ще искам Общинският съвет, освен законовите изисквания за кинт, плътност и кота-корниз да заложи нормативи за архитектурен облик и силует", декларира арх. Антоан Влаев. Младият кандидат за съветник се закани, че ще води война срещу строителството на сгради, без гарантирани и достъпни паркоместа.

"В момента във Варна се завършват бизнес-сгради без нито едно паркомясто. Има жилищни блокове, в които колите трябва да се телепортират, за да влязат в т.нар. клетка за паркиране. И всичко това се дължи на вратички в закона, които могат да бъдат затваряни с допълнителни общински мерки", смята Влаев.

24-годишният кандидат за мандат в Общинския съвет на Варна е категоричен е и, че ще подкрепи създаването на Синя зона в града.