Пет вида бюлетини на вота

Снимка:

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местим стрелките в изборния ден

Пет вида бюлетини ще има на вота. Освен за местни управници в неделя ще можем да решим и дали искаме електронен вот. За разлика от бюлетината за кметове и съветници тази за референдума ще бъде запечатана в плик. За пръв път ще може да се гласува и машинно в 50 секции.

Гласуването за кметове, общински съветници и електронния вот ще започне точно в 6.00 часа в неделя. Заради многото бюлетини, които трябва да попълним, се очакват опашки пред урните, признаха членове на секционни избирателни комисии. И припомниха, че ако има чакащи избиратели, те могат да упражнят правото си на глас и след 19 часа. Пет вида бюлетини ще имаме на изборите тази година. Веднъж можем да дадем мнението си по въпроса в националния референдум. Ако искаме, ще гласуваме за кмет на община, кмет на кметство или кмет на район в големите градове София, Пловдив и Варна. Отделна е бюлетината и за общински съветници като по традиция тя ще е най-дълга. На нея от лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, техният номер е ограден с квадратче. От дясната ще има числа, маркирани в кръг, с които избирателят може да се възползва от преференциалния вот. Липсата на отбелязване на предпочитание не прави гласа недействителен. Това може да се случи, ако са маркирани повече от две имена на кандидати. Важно е да се знае, че ако не отбележим преференция, гласът се зачита за водача на листата. Бюлетината обаче ще е невалидна, ако не сте посочили партия, а само преференция.

И на тези избори избирателите сами ще сгъват бюлетините, а условието е да бъде направено така, че да не разкриват своя вот, но в същото време да се вижда номерът в долния край на бюлетината. Тя се сгъва хоризонтално до долната черта, с която приключва изброяването на партиите и коалициите до номера на бюлетината. След това се сгъва още един път по хоризонталата, отново до този номер. Но не се притеснявайте - дори да не сте сгънали бюлетината по показания начин, гласът ви няма да бъде анулиран.
Забранено е внасянето на бюлетини отвън. Вотът няма да се зачете и ако номерът в ъгъла на вашата бюлетина не съвпада с номер от кочан с бюлетини, откъдето книжата се откъсват. Всяка валидна бюлетина трябва да има два печата - единият се слага, преди да влезете в тъмната стаичка, а вторият - след като сте сгънали бюлетината, без да се вижда вотът ви. Без два печата вотът е недействителен. Гласува се само със знаци Х или V и задължително с химикалка, пишеща в синьо. Знак с друг цвят прави гласа ви недействителен.
По бюлетината не може да има други знаци освен един от двата, с които се изразява вот. Така че ако решите да поздравите кандидатите с някаква рисунка, вотът просто няма да бъде зачетен.
Забранено е снимането или показването на отбелязан вот - при това нарушение губите право да пуснете валидна бюлетина.

Кандидатите намаляват, изборите поскъпват

Кандидатите за управници на местно ниво намаляват, показва справка на "Стандарт" от ЦИК. Само преди четири години властта атакуваха 52 005 души. Сега на изборите се явяват 42 702 претенденти. Най-многобройни са кандидатите за общински съветници - 35 771. 1605 се конкурират за кметове на общини, 10 072 - за кметове на кметства, и 632-ма - за кметове на райони. Такива избори обаче се провеждат само в София, Пловдив и Варна.

В същото време се запазва тенденцията изборите да поскъпват. Тази година за местния вот и референдума правителството дава 50 551 000 лв. Най-много средства са заделени за организационно-технически дейности - 37 млн.лв, 21,4 млн. лв. са планирани за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. 1 млн. лв. са разходите за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване. 1,5 млн. лв. ще отидат за организирането на изборите в чужбина от МВнР.

Харчовете се увеличават непрекъснато. Местните избори през 1999 г. са ни стрували едва 9 млн. лв. През 2011 г., когато също имаше гласуване две в едно - за кметове и за президент, изборите излязоха 39 млн. лв.

Местим стрелките в изборния ден

Дори да решим да не сменим местните си управници, със сигурност ще ни се наложи да преместим стрелките на часовниците. Точно в 04,00 часа на 25 октомври ще се върнем към астрономическото време и ще завъртим стрелките с час назад. Съвпадението даде повод за безброй шеги. Хубаво е, че ще можем да спим един час повече, шегуват се кандидати за местната власт с надеждата, че 60-те минути бонус ще ободрят избирателите. Други обаче се притесняват, че организацията може да се обърка, ако някой член на секционна избирателна комисия не си е навил правилно часовника. "Така или иначе ние можем да объркаме всички избори и без такъв повод", пошегува се говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Кметове обявиха: Свободен режим за алкохола

След години на тежки забрани за продажбата на алкохол в деня на вота на местните избори на 25 октомври кметовете на София и Бургас решиха да не налагат ограничения. В столицата забраната ще важи само за училищата, в които има избирателни секции, и районите около тях.

Свободен режим ще има и в Монтана и Кюстендил. Кюстендилци всъщност са първите, които решиха да премахнат забраната, тъй като я смятат за остаряла. "Оставяме всеки да решава сам и въпрос на съвест е дали ще пиеш и ще отидеш до урните", коментира наскоро и.д. кметът Светослав Василев. Други обаче ще спазят традицията. В Пловдив, Варна и Стара Загора пиенето остава забранено. В Търговище - също, макар от местната управа да твърдят, че са наясно, че заповедта не се спазва. Всъщност това е преобладаващото мнение. "Българите са свикнали да бистрят политиката, докато си пийват. В крайна сметка това е въпрос на личен избор и отговорност", твърди кмет, борещ се за нов мандат.

Българи в 45 държави имат право да участват в народното допитване

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Това е въпросът, на който ще отговаряме в национално допитване, което ще се проведе успоредно с гласуването за местна власт. Референдумът за нови изборни правила бе предложен от президента Росен Плевнелиев заедно с още два въпроса - за мажоритарно и задължително гласуване, но депутатите съкратиха питанията до едно.
Важно е да се знае, че при пускане в урната бюлетината за референдума задължително трябва да е в плик. Това е разликата с изборните бюлетини за кмет, които се сгъват по определен начин. Българите в чужбина ще могат да гласуват само за референдума. Допитване за електронното гласуване ще има в 45 държави по света. Най-голям брой избирателни секции от общо 312 ще има в САЩ, Испания и Германия. Секциите в Турция ще бъдат само 21. За сравнение - на последните парламентарни избори броят им е бил 136. От съображения за сигурност секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар.

Правим проверка с sms

Можем да проверим къде ще гласуваме по три начина - през интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/, чрез sms на номер 18429 или на телефон 0800 1 4726. Обаждането е безплатно за цялата страна. Sms-ът е единен и за трите мобилни оператора. Цената на едно съобщение e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за изборите за общински съветници и кметове, а за националния референдум - за въведения ЕГН. ЦИК препоръчва на избирателите да направят и предварителна справка дали са вписани правилно в избирателните списъци по постоянен адрес за местните изборите. Ако установите, че не сте включен или има непълнота и грешка, до изборния ден следва да подадете заявление по образец до общинската администрация за дописване в списъка, като представите съответния документ в случаите, когато е необходим такъв. Поправките в избирателните списъци се обявяват незабавно.

ЦИК: Книжата вече пътуват към общините

Към момента предизборната кампания тече нормално, няма завишение на броя на подадените жалби, заяви вчера говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той обясни, че бюлетините за местните избори вече са отпечатани и е започнало транспортирането и предаването им на областните администрации и на общините. Андреев съощи още, че ЦИК са сезирани за откритите преди ден 278 образеца на бюлетини в кметството на село Габарево, община Павел баня.
Сингалът е, че има опасност от опорочаване на вота, защото са оставени на склад - частен имот, в който има рекламни материали на една политическа сила, а не както е било предвидено - в помещение, стопанисвано от общината.

Софтуер лови грешки в 50 секции

50 са избирателните секции в София, в които ще се гласува машинно, и то само за общински съветници. Секциите са разположени в централните столични райони "Триадица", "Възраждане" и "Средец". Това ще струва на хазната 83 000 лв. За пръв път резултатите се отчитат реално. До този момент гласуването бе експериментално.