Нови декларации за получаване на детски

Животът

17-10-2015, 08:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предстои министърът на труда и социалната политика да утвърди график за приемането на новите заявления декларации за отпускане на детски надбавки.

Семействата, които получават месечни помощи за деца, ще трябва да подадат нови заявления декларации след 1 януари 2016 г., ако тези помощи са отпуснати преди 28 юли. Тогава влизат в сила промени в Закона за семейните помощи за деца, според които детските надбавки вече са обща сума в зависимост броя на децата, а не за всяко дете поотделно. За семействата, които са започнали да получават детски след влизане в сила на законовата промяна няма да се изисква да подават наново заявления, уточняват от социалното министерство. Сумите остават непроменени - 35 лв. за едно дете, 85 лв. за две, 130 лв. за три.

Предстои министърът на труда и социалната политика да утвърди график за приемането на новите заявления декларации за отпускане на детски надбавки. Майките, които нямат сключен брак с бащата на детето, вече ще трябва да декларират, че не живеят с него на семейни начала. В противен случай при определянето на правото за получаване детски ще се взимат и доходите на бащата.