Закриха дома за изостанали деца в село Рудник

Животът

16-10-2015, 12:28

Снимка:

novini.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Последните обитатели са изведени от него през август 2015 г.

Домът за деца с умствена изостаналост "Св. Мария Магдалена" в с. Рудник, община Долни чифлик, вече е закрит. Заповедта за закриването му влезе в сила от 1 октомври, като с нея е спряно и финансирането на социалното заведение. Последните от общо 35-те деца, настанени в дома, бяха изведени от него през август 2015 г., съобщават от пресслужбата на общината.

Така община Долни чифлик изпълни своите задължения по Плана за деинституционализация на специализираните институции за деца, както и мерките, заложени в Областната и Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г.

Част от децата от дома са насочени към новоизградения Център за социална рехабилитация и интеграция, други към новоразкратия Център за настаняване от семеен тип. В същото време продължи и работата по приемна грижа на децата и осиновяванията.

Работниците и служителите от дома са уведомени, както и Бюрото, на персонала са връчени предизвестия, обясни зам.-кметът на общината Мариана Станчева. Със заповед на кмета на общината е съставена комисия, която извърши пълна инвентаризация на активите на социалното заведение. Останлите хранителни продукти са предадени на други социални и детски заведения в общината.

На Центъра за настаняване от семеен тип са предоставени материали и дрехи. Вече се търсят варианти за кандидатстване по проекти за разкриване на социална услуга с цел използване на готовата материална база в с. Рудник.