Тиква-гигант и килограмова дюля на Празника на плодородието

Новините

16-10-2015, 11:57

Снимка:

Мол Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Показват как се тъкат рогозки от царевична шума

25-килограмова тиква и дюля, тежаща 1 кг, са сред претендентите за награди на Празника на плодородието, който ще събере производители в мол Варна. На 18 октомври гости от цяла Североизточна България ще представят етнографията, песните и танците на регионите си, автентични ястия от местната кухня и най-големите плодове и зеленчуци, които са отгледали.

В конкурсите за най-едър плод и най-едър зеленчук могат да се включат и още производители – достатъчно е само да донесат на място продукта рекордьор от своята реколта. За победителите ща има атрактивни награди. Най-отрупаният и най-добре аранжиран щанд на читалищата, които ще участват в програмата на Празника на плодородието, също ще бъде отличен.

А докато производителите претеглят реколтата си, гостите на празника ще гледат как се тъкат рогозки от царевична шума, ще дегустират домашните специалитети, подготвени от читалищата, и ще се наслаждават на песните и танците на участниците - Детския фолклорен състав "Китка цвете" и формация "Детелина" от кв. "Владислав Варненчик", "Гласовете на Аксаково", гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино.

Специален гост на Празника на плодородието ще бъдат бесарабските българи от певческа формация "Майчина обич" в Белгород.