Дават субсидии за домати "Идеал" и чушки "Албена"

Парите

16-10-2015, 07:18

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експерти предлагат при разминаване на съдържанието на продукта и етикета да се носи наказателна отговорност

Дават субсидии за традиционните български сортове плодове и зеленчуци. Въведохме мерки, за да опазим старите български сортове, които са обект на генетична ерозия, тоест не са предпочитани от стопаните поради икономически причини, каза зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

"Схемата е нова и засега интересът е ограничен, но амбицията ни е да заработи на пълни обороти от догодина", добави той на конференцията "Добрата храна е сила". Става дума за мярка 10 "Агроекология и климат". Идеята е да се запази генетичният ресурс от стари български сортове, като се отпускат европари на отглеждащите ги стопани. Така на трапезата ни ще се върнат вкусни традиционни сортове като доматите "Идеал", чушките "Албена", краставиците "Гергана", пъпешът "Медена роса", зелето "Кьосе" и лукът "Асеновградска каба". "Няма да допуснем отглеждане на ГМО в страната и внос на ГМО храни", заяви Грудев.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева каза, че се подготвя нов закон за храните. Експерти предлагат при разминаване на съдържанието на продукта и етикета да се носи наказателна отговорност. Кукушева изрази и опасения, че хлябът може да влезе в списъка на "вредните храни" и да бъде обложен с данък обществено здраве.