Катастрофите вдигат цената на "Гражданската"

Парите

14-10-2015, 07:20

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От увеличението правят фонд за лечение на пострадалите

Гражданската отговорност да бъде увеличена, като парите, представляващи разликата от постъпването й, бъдат внасяни в специален фонд за лечение на пострадалите при пътно-транспортни произшествия. За това настоява Националното дружество на анестезиолозите и реаниматорите, съобщи ген.-майор проф. Николай Петров – началник на Военномедицинска академия. Ако тя бъде увеличена само с 10 лева всяка година във фонда ще влизат не по-малко от 30 млн. лева, изчисли той. Реаниматорите и анестезиолизите ще отправят искането си до дни до Министъра на здравеопазването Петър Москов, за да бъде придвижено то до Министерския съвет, а от там и в Народното събрание.

"Идеята за увеличаване на застраховката "Гражданска отговорност" и със събраните средства да се създаде фонд за подпомагане на лечението след тежки травми има логика и основание". Това заяви вчера зам.-здравния министър д-р Адам Персенски. За създаването на такъв фонд поскъпването на застраховката ще бъде между 10 и 12 лева. От думите му стана ясно, че не само той, но и екипа от министерството са склонни да подкрепят подобно предложение. Според него, ако това се случи ще се намалят натрупаните дългове на болниците за лечение на пострадали при катастрофи.

Например за лечението на тежко пострадал с неврологични увреждания и ортопедична травматология дневият престои в реанимация е 1500 лева. Средно лечението му възлиза на 21 572 лева. От тази сума касата плаща на болниците само 2 284 лева. Такава е ситуацията не само във ВМА, но и в Университетските болници в Плевен и Пловдив, както и в Многопрофилната в Бургас, където попадат най-тежко пострадалите при ПТП, разказаха лекари от там.

По думите на проф. Милан Миланов, началник на реанимацията в "Пирогов", една ортопедична травма на една анатомична област струва средно 4 400 лева, на повече от една област - 7 600 лева, а тежката политравма - по 1490 лева на ден без медицинските изделия. За подобно лечение при 15 дни в интензивното отделение застрахователи на пострадали чужденци изплащат по 48 хил. лева. Държавата дава 2300 лева.

"Интензивните отделения са превърнати в бреме за болниците, вместо да бъдем печелившата част от тях", възмутен е Миланов. В пловдивската университетска болница "Св. Георги" за последните няколко години е нараснал броят на пострадалите в катастрофи, на смъртните случаи и на необходимите дни престой за възстановяване от тежките травми. Оказа се, че само до септември т.г. в болница "Св. Георги" са изхарчили 2,260 млн. лева за лечение на тежки травми, в резултат на ПТП-та, като средната загуба заради държавно недофинансиране, е почти 30 хил. лева на пациент. Това общо прави почти 2 млн. лева. За последните три години болницата е натрупала близо 5 млн. лева дълг именно поради тази причина.