Бежанците от ТИР-а на ул. "Девня" са сирийци

Камионът е влязъл у нас на 11 октомври

Семейството бежанци, които бяха намерени в ТИР, паркирал на ул. "Девня" във Варна, е от Сирия. Около 13 часа днес водач на камион с хасковска регистрация подал сигнал в Областната дирекция на МВР, гласи официално съобщение от пресцентъра на вътрешното министерство. 

Водачът обяснил, че е извършвал курс Истанбул-Варна и е влязъл в страната на 11 октомври. Подозирал, че в товарната част на камиона му се укриват чужденци и е паркирал в района на Сточна гара.

При проверката, извършена от полицейски и митнически служители, били открити петима души – мъж, жена и три деца. Според предоставените от мъжа документи, те са сирийски граждани.

На пръв поглед мигрантите са в добро общо състояние, все още им се правят прегледи, съобщиха от МБАЛ "Св. Анна". След установяването на общото състояние на петимата, предстои задължителен консулт с инфекционист. 

Образувано е досъдебно производство за превеждане на мигранти през границата на България. Засега разследването се води срещу неизвестен извършител, съобщиха от прокуратурата.

 

ТИР-ът превозвал палети от Истанбул за Варна, а каросерията е била пломбирана още в Истанбул.

В момента се извършва цялостен оглед на камиона. Шофьорът от фирма "МЕФ лоджистик" е задържан за 24 часа. Работата по разследването продължава.