Родители се оплакват от качеството на безплатните закуски в училище

Животът

12-10-2015, 10:19

Снимка:

bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Децата признават, че най-често изхвърлят и сандвичите, и плодовете. А от фирмата доставчик обясняват, че работят по утвърдена рецептурна книга

Две слепени филии с кашкавал, тънък като цигарена хартийка, по средата. Снимката е на безплатната закуска, която получава детето на Цвета Бешова в училище, стана ясно от рубриката "Аз, репортерът" на bTV.

"Дори не прилича на кашкавал, нещо като млечен продукт, тип пластмаса, самата миризма е на пластмаса, някакво тъничко парче, което дори те дали биха го яли въобще", възмущава се майката. Децата редовно получават и сандвичи с кисела лютеница и безвкусно сирене. Случва се и храната да е развалена.

Децата признават, че най-често изхвърлят и сандвичите, и плодовете. А от фирмата доставчик обясняват, че работят по утвърдена рецептурна книга.

Кой проверява?

Проблемът не е само в това училище и е от години, казват родители. Парите за безплатните закуски идват от държавния бюджет, а общините ги разпределят по училищата. И до там стига контролът върху тях.

Проверки в Община Варна правят само по сигнали, но такива миналата година не е имало. Регионалният инспекторат по образование пък контролира как директорите организират храненето, но не и самите храни.

"През изминалата година 90% от училищата във Варненска област бяха проверени и се констатира, че директорите много стриктно си спазват разписаните задължения и извършват контрол върху документацията", обяснява директорът на РИО Венцеслава Генова.

За толкова пари - толкова

Безплатните закуски са на стойност 72 лева на ученик за учебна година. "Което за една закуска ежедневно прави 48 стотинки с ДДС. Оттук нататък нека всеки да направи сметката колко и какви закуски се правят - не могат да бъдат много големи и с много качество", отбелязва и.д. директорът на СОУ "Гео Милев" Димитър Митев.

В училището безплатната закуска е за 690 деца - това означава по около 320 лв на ден, или над 6 400 лева на месец - приход само от едно училище. Родителите питат защо парите трябва да отиват във фирми, вместо закуските да се приготвят в столовете.

Училищата сами избират фирмата - доставчик - с обществена поръчка. В АОУ "Гео Милев" признават, че основният критерий за избор е била цената и разнообразието. Контролът е в ръцете на директорите: "Лично аз не съм ги опитвал, но това, което се казва от моите колеги - че като цяло закуските се приемат".

"Всички стоки, които се влагат нашите продукти отговарят на изискванията. Всички сандвичи и закуски се приготвят в деня на консумацията", твърди и управителят на фирмата доставчик Любомир Димитров. Родителите неведнъж се оплакват на родителска среща. Обяснението е, че няма пари за по-добро.

Регионалната здравна инспекция следи за качеството, разнообразието и здравословността на храните. Отклонения няма. Агенцията за храните контролира безопасността, съставките, опаковките. Нарушения няма.

Всички признават, че за 48 стотинки не може да има добро качество. Остава въпросът отбиване на номера и пълнене на джобовете на фирми ли са "безплатните закуски".