Малката Карла вдъхнови предизборната кампания на Иван Портних

Варненският кмет се сдоби с второ дете две седмици преди вота на 25 октомври

"Искам още две деца и половин милиард европари за варненци". С тези думи, споделени в едно предизборно интервю, влезе в управлението на Варна Иван Портних. Днес, след едва половин мандат като кмет на Варна, младият политик е изпълнил желанието в много голяма степен. Второто от трите деца, които си пожела, вече е факт - малката Карла проплака само преди 3 дни във варненската АГ болница, а парите за Варна са много повече от обещаното.

"Плод съм на студентска любов. Майка ми е учила в Москва и там се запознава с моя баща, който е руснак. След като майка ми завършва образованието си, двамата заживяват в България. Аз самият съм роден тук, през целия си живот съм живял в България", обяснява Портних произхода на странната си за българското ухо фамилия. Детството му минало в соц. панелка в столичния кв. "Младост". Завършил с отличие Френската гимназия (искал да учи в Английската, но майка му не вярвала, че там е за деца без връзки и му подала документите във Френската, докато седмокласникът помагал на дядо си на село). Въпреки своите едва 38 години варненският кмет има пъстра професионална биография. Започва да работи още на 14, а като студент дори организира собствено производство.

Завършил е "Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство. Родителите му отново опитват да го спрат – при приема мястото за тази специалност с френски език било само едно, едва ли щял да успее... Има магистърска степен по бизнес администрация от Франкофонския институт за администрация и управление и от университета в Нант. "Образование, което ми даде много практически знания и умения. И безценна философия за живота, в лицето на единия от преподавателите ми - кандидат за кмет на Нант:

Живей сериозно, без да се взимаш насериозно!,

ми каза той", спомня си Иван Портних. Има и две магистратури по туристически мениджмънт от университета "Корнел", САЩ.

Веднага след завършването на университета е избран за ръководен поста в "Данон". Година по-късно обаче печели конкурс с 500 кандидати за финансист в "Балкантурист". През 2001 г., едва на 25, вече е финансов директор, а след това и генерален мениджър на комплекс „Гранд хотел Варна”, който включва 5 печеливши хотела, стадион и други спортни съоръжения, конферентен център, спа, паркове, плажни атракциони.

Така става варненец. Признава, обаче, че основната причина за това е не работата, а чаровна волейболистка. "Тук, във Варна срещнах жената на своя живот. Запознахме се съвсем случайно през 2003 година... И много бързо след това се оженихме. Стана буквално месец след първата ни среща... Беше едно от тези запознанства, които се наричат

любов от пръв поглед...

12 години по-късно двамата продължават да са щастливи заедно. В сряда Портних сподели във Фейсбук: "Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба - роди се нашата дъщеричка! Рано сутринта си спомних онова неповторимо чувство на тревога, щастие, очакване, любов и радост, което изпитах преди 6 години, когато се роди синът ни Николай! Това са най-истинските мигове от живота ми... Благодаря ти, Вили, за обичта, за разбирането, за търпението и подкрепата, за всичко! Да сте ми живи и здрави - и ти, и децата! Благодаря за грижите на екипа на д-р Танев и на целия медицински персонал на АГ болницата във Варна", написа кметът минути след раждането на малката.....

Днес Иван Портних е кандидат за първия си пълен мандат за кмет на Варна. Първият - едва 2-годишен, спечели само година и половина след влизането си в политиката. Признава, че е рискувал да съчетае често 16-часовия работен ден на мениджър с партийните ангажименти заради приятелството си с друг млад политик, успял да промени до неузнаваемост града си - кмета на Бургас Димитър Николов. След протестите през зимата на 2013 във Варна, довели до оставката на предишния кмет, Портних става кмет броени месеци след като се е заклел като общински съветник. По това време вече е координатор на ГЕРБ за Варна и

започва усилено да разследва защо Варна не използва
пълноценно европейските и национални програми за финансиране

Натъква се на серия от отказани проекти, други пък са затлачени до степен на отпадане, за трети градът и администрацията му нямат готовност. Днес, след малко повече от 2 години като кмет, може да се похвали с над 130 млн. лева изплатени на Варна по европейски програми - сума над 10 пъти по-голяма от полученото в града от влизането ни в ЕС до 2013-а. В момента администрацията му изпълнява договори за общо 350 млн. лева. Нови 200 млн. са договорените пък за следващата година. Общата сума силно надвишава половиния милиард от предизборното желание на кмета през 2013-а. "Радвам се, че бързо успяхме да наваксаме изоставането на Варна и след подписването на новите договори с МРРБ по оперативните програми за новия период 2014-2020 вече изпреварваме Бургас", коментира кметът на морската столица.

Не крие, обаче, че винаги намира време за голямата си страст – волейбола. Както и за срещите на любимия си отбор по баскетбол с инвалидни колички. Най-често виновен се чувства, че няма достатъчно време за 6-годишния Николай, който вече учи френски и играе футбол. Когато кметът намери пролука в натоварения си графи, двамата пътуват из България – таткото държи сам да покаже на сина си местата, свързани с историята на страната ни като Копривщица, Панагюрище, Плиска, Преслав.

Интересът на варненския кмет към историята

откриваме и в безпрецедентната за морската столица загриженост за старите сгради – паметници на културата, чиято реставрация започна за първи път от десетилетия.

"За мен е изключително важно да върна духа и облика на Стара Варна", категоричен е Портних.

Раждането на малката Карла безспорно измести предизборната кампания сред приоритетите на варненския кмет. Но нестандартното включване в политическата надпревара като че ли е запазена марка за Иван Портних. Като "дебютант" през 2013, той изненада опонентите си с нестандартен ход още в първите дни на кампанията: сам обяви финансовото състояние, с което влиза в политиката. "Публикувал съм и съм декларирал в Сметната палата всички възнаграждения, които съм получил като мениджър, и това може да се провери от всеки. Колкото до имотното ми състояние – притежавам имоти на стойност над 1 милион евро", обясни тогава Портних.

Откровеността му обезоръжи спекулациите на опонентите,

но с идването на власт на кабинета "Орешарски" му докара пълна проверка на имотното и финансово състояние на семейството му. Ревизията, обаче, установила пълно съответствие на доходите му с декларираното и платеното под формата на данъци към държавата. "Установиха и, че не съм обеднял като кмет", шегува се Портних, но признава, че изрядните документи не отказали дроновете да навестяват въздушното пространство над дома на семейството му във варненската местност "Ален мак".

"Без да съм се вземал на сериозно, в професионалния си живот съм обсебен от работата и перфекционист, така че това са две неща, които не пречат едно на друго. Като мениджър работният ми ден никога не е бил по-малко от 16 часа, включително през почивни дни, празници и т. н... Така е и в кметския кабинет. Който обаче е доста по-голям - започва някъде под Франгата и завършва на Фичоза", казва Иван Портних.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май