Протестиращите жалят в съда решенията на ОбС

Животът

06-10-2015, 13:03

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От ОИК отказаха да приемат изпълнителен лист по съдебно решение

Решенията на настоящия Общински съвет са нищожни, а самият съвет е нелигитимен. Това твърдят от Отворения обществен съвет на протестиращите (ООС) във Варна, които са депозирали жалба в Административния съд. Според гражданите решенията, взети след 19 март 2013 г., трябва да се обявят за незаконосъобразни, тък като не са спазени изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Съгласно нормативната база, броят на общинските съветници в Община Варна трябва да бъде 51. Със свое решение от 19 март 2013 г., тогава действащата Общинска избирателна комисия (ОИК) е прекатила пълномощията на трима общински съветници от партията "Либерален алианс" – Дилбер Вейсалова, Веселина Янкова и Цветелина Тънмазова, припомни Кънчо Бонев от ООС. В същото време за следващите трима в листата не са издадени удостоверения за избор, а с решението си ОИК не обявява нови съветници, а приема, че местата остават незаети до края на мандата.

Налице е неизпълнена законова процедура за следващите трима кандидати в листата на "Либерален алианс" (Велина Маринова, Елизабет Зайончовска и Илияна Циментарова), смятат от ООС. Според протестиращите, местата е можело да се обявят за незаети едва след издаването на удостоверения за избор, отказ от страна на кандидатите да изпълняват задълженията си и последващо отнемането на заявленията.

Нарушен е чл. 458 от Изборния кодекс, който гласи, че когато пълномощията на общински съветник са предсрочно прекратени, ОИК обявява за съветник следващия в съответната листа. Решението на ОИК е незаконно, а следователно и намаляването на съветниците от 51 на 48. Всички решения, взети с обикновено мнозинство под 26 души и и квалифицирано мнозинство под 34 души са нищожни, категорични са протестиращите.

Кънчо Бонев се опита да внесе в сега действащата ОИК изпълнителен лист по съдебно решение, с което комисията е осъдена да заплати на ООС разноски по дело в размер на 310 лв. ОИК е била осъдена от Върховния съд за това, че не е предоставила на ООС искани нейни решения и протокол от 19 март 2013. От сега действащата ОИК отказаха да приемат изпълнителния лист с мотив, че не касае дейността й и посъветваха Бонев да го депозира в деловодството на ОбС, адресирайки го до предходната Избирателна комисия. Нейният мандат все още не е изтекъл, тъй като това се случва с разпускането на Общинския съвет, разясни Костадин Бандутов от ОИК, който беше и в предходния състав.