Иван Портних: Да сложим край на подмолните мнозинства

Мисия Варна

04-10-2015, 23:35

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

ГЕРБ не желае подкрепата на Янко Станев, съмнителни групички и партии с неясна политическа индентификация

"Десетилетия на задкулисни мнозинства са свалили доверието в Общинския съвет до минимум. Лошият имидж на тази институция се дължи на това, че в него има професионални съветници, които са от десетилетия там, и зад които няма ясна политическа отговорност и ясна политическа идентификация. Те формират тези подводни, подмолни, задкулисни и всякакви други мнозинства - остатъци от миналото". С тези думи в края на седмицата кандидатът за кмет и водач на листата на ГЕРБ Иван Портних стартира кампанията си за предстоящите на 25 октомври местни избори.

ГЕРБ ще се борят за пълно мнозинство в новия Общински съвет, обяви той и заяви, че най-важната задача пред ГЕРБ за предстоящите избори е да убедят варненци да гласуват, защото при ниска избирателна активност в местния парламент ще влязат формации и физически лица, зад които стоят скрити лични или корпоративни интереси.

Какво провокира досегашния кмет да отвори дума за често патовата ситуация в Общинския съвет на Варна?

След вота през октомври 2011 г. варненският местен парламент се оказа необичайно пъстър - цели 12 листи успяха да изпратят свои представители в него. Листи, а не политически сили, тъй като поне 21 от избраните 51 съветници са излъчени от "партии" и "коалиции", които реално не съществуват в политическото пространство, нямат членове, дейност, електорат или каквато и да е естествена подкрепа. Поне 11 от тях станаха общински съветници без каквато и да било кампания: без програма, рекламни материали, медийни изяви, срещи с избиратели (или поне не такива, които се провеждат на повече от 4 очи).

В резултат на това 14 от местните парламентаристи смениха партиите си и така подмениха вота на варненци. Общо над 20 общински съветници са променяли принадлежността си към различните групи в Общинския съвет, повечето - по няколко пъти. С една-единствена цела: формирането на "подводни, подмолни, задкулисни мнозинства".

"За да продължим развитието на Варна като в последната година и половина, искаме да носим пълната политическа отговорност. Това означава ГЕРБ да има мнозинство в Общинския съвет и свои районни кметове", заяви още на първата си пресконференция в предизборната кампания кандидатът за кмет на Варна Иван Портних и апелира избирателите да отделят време на 25 октомври и да упражнят правото си на вот. "За да не зависи управлението на Варна от задкулисни уговорки в Общинския съвет, ГЕРБ ще търси активно доверието и подкрепата на варненци", категоричен беше досегашният кмет. "Не искаме подкрепа от никого - нито от Любомир Роев, нито от Янко Станев, нито от т.нар. "докторска групичка", нито от неясно какви формации. Искаме единствено подкрепата на избирателите", каза той.

Основният опонент на ГЕРБ в настоящата кампания е популизмът, заяви още Иван Портних. "Повечето от кандидатите за кметския пост започнаха кампанията отдавна, но досега не съм чул нито една конкретна идея, нито една ясна стъпка, която те възнамеряват да реализират за решаване проблемите на града. Оставам с впечатлението, че за тях тези избори са лост за печелене на пари - чрез управлението на бюджета на кампаниите си (дай, Боже, да не станем свидетели на купуване на гласове) и чрез търсени на донори за предизборните им цели. Няма да позволя постиженията на града през последната година и половина да бъдат боксова круша в ръцете на неуспели и провалили се политици”, изостри тона кандидатът за кмет на ГЕРБ.

"Варна показа и зае своето място през последната година и половина и това се вижда и от хората, които не живеят тук. Ние направихме много, гражданите виждат нашите резултати, а по-важното е, че сме дали истинска перспектива за развитието на града през следващите 4 години”, заяви Портних.