100 000 души у нас страдат от деменция

Животът

03-10-2015, 17:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

35 варненци се подложиха на бързи тестове за Алцхаймер

Поне 100 000 души у нас страдат от деменция. Това показва проучване от 2012 година, според което 50% от диагностицираните с деменция са с форма на Алцхаймер. Това съобщи за Varnautre изпълнителният секретар на Гражданско сдружение Алцхаймер България Ирина Илиева. Сдружението, с помощта на известния варненски лекар проф. Ара Капрелян, организира за първи път във Варна информационна кампания, съпроводена с кратки тестове за проверка на паметта на хора над 65-годишна възраст. Тестовете се извършваха в Морската градина от студенти на проф. Капрелян. Над 35 варненци се подложиха на тях. Общо 150 човека се запознаха с материалите за превенция на Алцхаймер. 

Гражданско сдружение Алцхаймер България е създадено в помощ на пациентите с това заболяване, както и за техните близки. "При положение, че има поне 100 000 пациенти, поне по един човек, който се грижи за тях, също има нужда от подкрепа", посочи Ирина Илиева. Тя допълни, че липсват социални политики, които да облекчават хората, изпаднали в подобно положение. 

Проблемът е не само в липсата на институционална помощ за тези хора, но и самото общество не е запознато и самото то няма желание да се информира за формите на превенция. Дори, когато раздаваме вестници и информационни брошури, хората отказват да ги вземат. Има нещо като стигма по темата и всеки смята, че няма да се случи на него", разказа Илиева. 

Кампанията днес премина, докато течеше лекоатлетическия крос в Морската градина. "Получи се много добре, защото съчетанието с кроса, показа по-добре превенцията. Именно движението е най-добрата превенция срещу Алцхаймера", завърши изпълнителният секретар на сдружението.