Студенти ще преглеждат за Алцхаймер днес в Морската

Животът

03-10-2015, 08:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хепънинг по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер започва в 10 часа

Хепънинг по повод на 21.09. - Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер и 1.10. - Международен ден на възрастните започва днес в Морската градина. от 10:00 до 14:00. ще раздават материали с информация за болестта, а студенти от МУ Варна и специализанти по неврология от УМБАЛ "Света Марина" Варна ще консултират възрастни хора над 65 за рисковите фактори и ползите от профилактичните прегледи и ранната диагноза.

Хепънингът се организира от Гражданско сдружение Алцхаймер България съвместно с проф. д-р Ара Капрелян -ръководител Катедра по нервни болести и невронауки към МУ-Варна и Началник на Неврологията в УМБАЛ "Св. Марина".

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е колкото здравен, толкова и социален проблем. Ние вярваме, че само с общите усилия на държавните и общински институции, неправителствения сектор, медицинските среди може да се постигне подобряване на средата и нормативната уредба, за да се осигури достоен живот и адекватно лечение на засегнатите от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, кометира Ирина Илиева - изпълнителен секретар на Гражданско сдружение Алцхаймер България.

Професор Капрелян ще открие хепънинга в 10 часа. От 10:30 до 14:00 ч. студенти и специализанти доброволци ще извършват тестове за паметови нарушения при рискова група над 65 г. Това ще бъде съспътсвано с раздаване на информационни материали за болестта и местата за оказване на помощ.