На днешния ден преди 7 години Черно море играе най-великия си мач в Европа

Спорт

02-10-2015, 08:30

Снимка:

архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Четирима "моряци" се върнаха към трилъра в Щутгарт

На днешния ден преди 7 години Черно море играе най-великия си мач в Европа. Воденият от Никола Спасов отбор прави 2:2 след драма в Щутгарт, като остава само на 7 минути от подвиг. Варненци водят с 2:0 до 83-тата минута и този резултат ги класира, но допускат два късни гола. Така Щутгарт, който печели първата среща с 2:1 в София, влиза в групите на УЕФА с общ резултат 4:3.

Всичко интересно в двубоя се случва през второто полувреме. В 47-ата минута Черно море повежда в резултата след куриозна грешка на вратаря. Бранителят Тасчи връща топката към Йенс Леман, който се подхлъзва, и връхлитащият рожденик Йордан Юруков насочва кълбото в празната врата – 0:1. В 79-ата минута Георги Илиев смълчава 13 000 зрители на "Мерцедес Бенц Арена" с майсторски гол от фаул. Две минути по-късно Данчо Юруков пропуска окончателно да довърши домакините, тъй като отблизо бие с глава във вратаря.В 83-тата минута Хицълшпергер успява да намали след корнер. При такъв резултат предстоят продължения, но в 90-ата минута Марио Гомес е точен с глава за 2:2 и Черно море отпада нещастно от турнира за сметка на Щутгарт, който влиза в групите.

Седем години по-късно пред Народно дело четирима "моряци" се върнаха към трилъра в Щутгарт.

Никола Спасов, треньор:
"Това е най-големият мач на Черно море в Европа. Момчетата го изиграха тактически правилно и дисциплинирано срещу уникален отбор. При 2:0 Данчо Юруков пропусна да го довърши. Но ние играехме добре и дори след 2:1 не смятах да правя смени. Защо да пипам състава, след като начинът на игра ми допадаше, даваше ни увереност и запазвахме шансове за крайна победа. Към края обаче Жоро Илиев и Дани Георгиев почувстваха болки. Даниел Димов бе готов да влезе, но вътрешно в себе си се подготвях за продължения и смятах да го пусна в тяхното начало, ако някой от Жоро и Дани не можеше да продължи. Точно тогава сбъркахме. Един от техните изрита топката и тя излизаше в тъч. Периш вместо да я остави, я спря и я подаде на Георгиев. Той пък потърси друго подаване, което бе пресечено. Немец шутира, кълбото рикошира в наш и излезе в корнер. След центрирането Гомес вкара. Този гол обаче бе плод на чиста случайност. Нямаше никаква грешка при подреждането ни, Домакинов бе до тарана им, но топката удари в някакво ръбче на главата Гомес и се заби в "паяците". Сега като се замисля, тогава бях треньор без голям опит. Щом са ни елиминирали, значи съм сбъркал във воденето на мача. Ако бяхме се срещнали днес, вероятно щях да намеря друго решение, което би ни позволило да спечелим."

Станислав Стоянов, капитан:
"След 2:0 изпаднахме в шоково състояние. Не си повярвахме, че можем да спечелим, липсваше ни и опит. Аз имах вече картон и не беше уместно да легна и да симулирам схващане, за да не ме изгонят. Трябваше обаче да задържим 5-6 минути аванса дори ако се наложи да влезе лекар, да забавим играта. Не го направихме. Те ни награбиха яростно и здраво. Имаха и шанс да вкарат два късметлийски гола. Особен втория на Гомес. Той и Домакинов скочиха, топката бе ничия, но след като немецът я насочи, описа коварна парабола и влезе. В последните 10 минути ние бяхме тотално изтощени и едва ходехме. Сигурно нямаше да издържим, ако се бе стигнало до продължения...“

Милен Петков, халф:
"Преди мача никой не ни слагаше в сметките. Мислеха, че сме дошли на екскурзия. Бяхме обаче много близко до чудото, изживяването бе страхотно. Разликата е, че едни отбори играят до последно, но завършват слабо, а немците играят до последно, но финишират силно. Накрая умората бе голяма, мислехме за продължения, но... Те бяха с 13 национали от няколко страни, много силен тим."

Йордан Юруков, автор на първия гол:
"След втория гол на Жоро загубихме концентрация и вяра, че можем да ги отстраним. Аз пък изпуснах да направя 3:0. Фернандес центрира, но не насочих по най-добрия начин топката с глава и я пратих в ръцете на вратаря. После нещата се навързаха. Допуснахме гол, а в края не трябваше да бързаме и те вкараха щастливо за 2:2. Стана така, че все едно отидохме до Рим и открехнахме леко вратата, но я затвориха под носа ни и не видяхме папата. Ако бяхме стигнали до продължения, нищо не се знаеше. Ние бяхме изморени, но и те също бяха. Важното е, че се представихме много добре и се докоснахме до големия футбол – играхме на прекрасен стадион, срещнахме силен съперник и т.н. Пожелавам от сърце на Черно море да играе още такива мачове и съм сигурен, че може да го направи с този треньор."

Съставът
Карамфил Илчев, Михаил Лазаров, Никола Домакинов, Танко Дяков, Периш, Милен Петков (66 – Адриан Фернандес), Станислав Стоянов (капитан), Георги Илиев, ЙорданЮруков, Даниел Георгиев, Рикардо Андре