7696 лева средна заплата в "Южен поток"

Парите

02-10-2015, 08:15

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До момента няма официален документ, който да спира проекта и изграждането му продължава по план

Средно по 7696 лева на месец са получавали 36-те служители в компанията "Южен поток България" през 2014 г. според отчета на дружеството, пише "Труд". Фирмата беше създадена, за да строи на наша територия газопровода "Южен поток" - проектът, който Русия прекрати. Акционери с равни дялове в компанията са руската "Газпром" и държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), капиталът й е 398 млн. лева.

Според отчета на компанията до момента няма официален документ, който да спира проекта и изграждането му продължава по план. Така през 2014 г. "Южен поток България" е похарчила близо 40 млн. лева за покупка на земи, дълготрайни активи и разрешителни за преминаване. Отчетена е 15,25 млн. лв. загуба към края на годината.

През 2013 г. средните заплати са били 10 873 лева на месец. М. г. енергийният министър Теменужка Петкова разпореди те да бъдат намалени до средните в енергетиката - 1564 лева в първото тримесечие на 2015 г. В резултат БЕХ е повдигнал въпроса на общото събрание на акционерите в средата на т.г., става ясно от неговия протокол.

От "Газпром" са казали "да", но тогава от БЕХ се оправдали, че не са готови да внесат предложението и то не е гласувано. Не е гласувано и предложението членовете на съвета на директорите да не получават възнаграждение.