В Аксаково борят пожарите с иновативни технологии

Новините

01-10-2015, 13:54

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът е финансиран в рамките на европрограмата за развитие на селските райони

Аксаково е поредната българска община, която ще се бори ефективно с огнените стихии с помощта на интегрирана система за ранно откриване и превенция на пожари. Проектът е финансиран в рамките на европрограмата за развитие на селските райони.

Противопожарната кула е изградена в землището на с. Изворско. Конструкцията е с височина 25 метра и разполага с роботизирана камера с висока разделителна способност. Специфичният дизайн на системата осигурява видимост в зона от над 70 кв. км, а софтуерът позволява локализирането на пожара с точност до 15 кв. м.

Интегрираната система извършва автоматизирана обработка на видеоизображения, използвайки модерни методики за анализ в реално време, което позволява откриване на пожари още във фазата на тяхното зараждане. Системата следи за признаци за горски пожари, като в автоматичен режим камерата последователно обхожда предварително дефинирани позиции, спирайки се на всяка от тях за определен период от време. Ако се засече подозрителна следа от огън – дим или пламък, се генерира звуков сигнал и алармен прозорец, който се предава към центъра за наблюдение, където експерт проверява маркираните кадри.

Освен подаване на видео данни в реално време, иновативната технология предоставя информация и за метеоролoгичните условия – температура, влажност, атмосферно налягане, скорост и посока на вятъра, което позволява прогнозиране на разпространението на огъня в ситуация на вече възникнали пожари. Също така, системата предоставя и съхранява географски данни – релеф, разположение на пътища, водни ресурси. Тази важна информация се използва при контрола на камерите за наблюдение и при дейности за овладяване на пожари и други природни бедствия.

Към момента на територията на България функционират над 20 системи за ранно откриване и превенция на горски пожари, разположени в планините Родопи, Пирин, Осогово, Стара планина, Витоша, Странджа, Беласица, Врачански Балкан и др.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен