Бивши затворници ще дебнат за шашми на вота

Животът

01-10-2015, 07:57

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рамо до рамо с бивши затворници за честността на вота ще следят и студенти

Бивши затворници ще могат да следят за честното и почтено провеждане на местните избори и референдума на 25 октомври. Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица бе регистрирана от ЦИК за участие във вота с наблюдатели, които ще може да се изпращат в различни секции у нас и в чужбина, установи проверка на Агенция „Монитор“.
Към момента в списъка е включен само нейния председател адвокат Даниел Стоянов. На сайта на асоциацията за реинтеграция на осъдени обаче тече призив за набиране на кандидати от групата, към която организацията е фокусирала дейността си.

"Стани доброволец за наблюдение на процеса на гласуване в изборния ден на територията на страната и чужбина, както и в секционните избирателни комисии, които се откриват в следствените арести и местата за лишаване от свобода", агитират от организацията, като са оставили имейл и телефон за контакт. Мераклиите сред бившите затворници да следят за шашми и манипулации на вота ще може да се записват буквално до деня за размисъл на 24 октомври, когато изтича срокът за регистрация на наблюдатели в ЦИК. "Задачата не е лека, основното качество, което кандидатите трябва да притежават, е издръжливост и здрави нерви", предупреждават предварително от Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица.

Рамо до рамо с бивши затворници за честността на вота ще следят и студенти, след като ЦИК регистрира за наблюдатели и Федерацията на независимите студентски дружества. Нейният списък към момента наброява 10 души. Регистрация за свои хора в секциите вече са си направили и Институтът за социална интеграция, както и Център за свободна и качествена алтернатива.

Според Изборния кодекс всяка организация може да регистрира толкова наблюдатели, колкото са и самите секции за гласуване. Опитът досега показва, че високият таван отваря врати за огромна армия от мераклии да видят с очите си как гласуват гражданите, както и как след това се броят бюлетините. Бройката им при предишни избори е достигала и до 50 000 души. Наблюдателите имат право да присъстват и на заседанията на избирателните комисии, да получават копие от протоколите с резултатите от вота, да подават сигнали за нарушения, да гледат как се предават чувалите с бюлетините, както и да следят пряко как се въвеждат данните от вота в системата за компютърна обработка.