"Усмихни се, Карин дом" събра 29 хил. лева

Средствата ще послужат за разкриване на две нови групи за терапия

29 000 лв. са събрани в подкрепа на деца със специални потребности благодарение на фестивала "Усмихни се, Карин дом", провел се в дните от 18-ти до 20-ти септември. Сумата е реализирана от дарения за вход, участие в благотворителна томбола, лични и корпоративни дарения. Средствата ще послужат за разкриване на две нови групи за терапия, съобщи директорът на комплекса Мариана Николова, която изказа благодарности към екипа, участвал в организацията и всички варненци, които припознаха Карин дом като своя кауза.

Първата група ще е за деца с проблеми от 0 до 4 г., като добавена услуга към програмата за ранна интервенция. В нея ще бъдат включени 8-10 деца, които с които ще се провеждат занятията с продължителност три часа два пъти седмично. Групата има водещ - логопед и един консултант. Родителите или роднини ще присъстват на занятията и ще бъдат ефективно обучени да изпълняват широк набор от стратегии и интервенции. Тяхната роля в групата ще бъде медиаторска. Професионалистите ще подкрепят родителите в осигуряване на ресурси, идеи и информация за нужди, специфични за техните приоритети. Това ще им помогне да бъдат по- мотивирани и по-уверени да вземат самостоятелни решения за детето си и за своя собствен живот.

Втората група е за терапия на деца с комплексни нужди - с двигателни проблеми, церебрална парализа и съпътстващи състояния). В нея бъдат обхванати 10 деца, на които ще се провежда терапия два пъти в седмицата (вторник и петък) от 9.00 ч. до 11.30 ч. Групата има водещ – логопед и асистент-логопед, както и други специалисти - рехабилитатор, музикотерапевт. Асистенти и родители ще се включват в отделни сесии от дневната програма или през цялото време. Дневната програма ще се състои от: комуникативна група (сензорна приказка/ история, запознаване със света около тях), ПОКСС /превръщане на очакванията в комуникация чрез сензорни стимули/- за всяко дете ще има индивидуално подбрани стимули, музикотерапия, арттерапия. Общата продължителност на дейността е 4 часа. За нуждите на тази група ще се закупят и специални помощни средства като специализирани столове, сензорни и дидактични материали и много други.

След кратка почивка организаторите на "Усмихни се, Карин дом" ще започнат работа по второто издание, което се надява да събере повече средства и да предложи на варненци още по-големи забавления в слънчевата градина на Карин дом.