Асен Христов взе отпуск от "Скотланд Ярд", за да стане кмет на Каменар

Мисия Варна

24-09-2015, 11:02

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Първият депутат-ром в България се прочу с емигрантските си подвизи преди 16 години

Първият депутат-ром е кандидат за кмет на село Каменар, става ясно от регистрите на ОИК. Асен Христов, който преди близо 20 г. вече е бил кмет на селото, е издигнат от МК "Реформатори и патриоти - решението за Варна".

"Аз съм циганин - атракцията на парламента", възкликна Асен Христов през септември 1998-а, когато влезе в 38-ото Народно събрание на мястото на назначения за посланик Александър Йорданов. По Коледа 1999 г., обаче мургавият законодател забегна със семейството си във Великобритания. Остана там само два месеца, които обаче бяха достатъчни да предизвикат сериозен медиен шум около него. Първо беше мълвата, че ромът търси политическо убежище на острова и дори принц Чарлз обещал да му съдейства. Затова кметството на лондонския район Ислингтън с радост му покрило разходите за жилище. След това дойде историята, разказана от служители на почистващата фирма, наета да се грижи за общинските апартаменти. В обитаваното от фамилията на Христов жилище чистачката - полякиня, открила вкисната манджа на котлона, недоядени гълъби на масата и неплатена телефонна сметка за почти 300 лири стерлинги. "Учих английски, исках малко да се поуспокоя", обяви при завръщането си мургавият депутат. И се закани да направи голяма циганска беля на СДС, ако лидерът Иван Костов или някой друг го скастри за пътуването. За по-малко от година най-голямата гордост на ПГ на СДС - интегрираният ром, се превърна в нейния най-голям позор, констатира тогава столичен всекидневник.

За да опровергае слуховете, той дори покани журналистите в апартамента си в панелния блок 204 на варненския кв. "Владислав Варненчик". Съпругата му, 25-годишната тогава Ана, обясни пред медиите, че скрила всички книги в гардероба. На журналистите беше показано "луксозното" обзавеждане от предимно бели мебели с позлата. Целта на домашната пресконференция беше депутатът да покаже, че семейството му живее в изряден ред и чистота и няма как да е яло гълъби в Британско. На медиите бяха разказани и доста подробности от семейната история. Асен взел Ана едва 14-годишна и сам я научил да се грижи за домакинството. Въпреки че израстнал бедно - с осемте си братя и сестри, Христов завършил правен мениджмънт в Украйна, а след това следва и право във Варненския университет.

Като депутат Асен Христов почти не се е качвал на трибуната на парламента. С едно единствено изключение: задал въпрос на премиера Иван Костов. По-известен е обаче с идеята си избори да има на всеки 15 дни. За да са ромите нахранени, тъй като това ставало само в кампании.

Няколко месеца по-късно, през април 1999-а Асен Христов изчезна окончателно от парламента. Слуховете за местонахождението му го изпращаха от Канада до Австралия. По-късно се чу, че преподавал руски език във Великобритания.

В момента Асен Христов отново е във Варна. Според него - в няколкомесечна "кариерна отпуска", която му се полагала след 10-годишна служба в "Скотланд Ярд". В лондонската полиция Христов работел с малцинствата и така се борел срещу тероризма. Колежка му е собствената му дъщеря, която била назначена в отдел "Конфликти".