Съдия Мара Христова влезе в съдебна зала за последното си заседание

Животът

23-09-2015, 16:04

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

През октомври тя ще си тръгне от съда с най-високия ранг в съдебната система – съдия във ВКС и ВАС

Зам.председателят на Апелативен съд Варна и дългогодишен ръководител на Търговско отделение съдия Мара Христова днес влезе в съдебна зала за последното си съдебно заседание. Вместо страните по делото, изненадващо в залата с овации я посрещнаха колеги съдии и съдебни служители. С думи на благодарност, почит и уважение те изразиха огромния си респект за всеотдайността и професионализма на съдия Христова.

Повече от 40 години е общият юридически стаж на Мара Христова. 26 от тях са в органите на съдебната система като съдия, който разглежда търговски дела. Съдия Христова е възпитаник на Юридическия факултет на СУ "Св.Кл.Охридски". Била е съдия-изпълнител при Районен съд Варна, съдия и зам. председател в Окръжен съд Варна и ръководител на Търговско отделение. През 1998 година съдия Христова встъпва в редиците на Варненския апелативен съд. От лятото на 2004 година с Решение на ВСС е избрана за зам. председател на Апелативен съд Варна и ръководител на Търговско отделение. Този избор е потвърден през 2009 година. За трети път тя встъпва като зам. председател на Апелативен съд Варна и ръководител на ТО през зимата на 2014 година. За цялата юридическа общност тя е магистрат с висока професионална квалификация и специализации по международни програми в областта на търговското право и безспорен капацитет по търговска несъстоятелност.

Освен дълбокото й пристрастие към търговското право, съдия Христова е била сред най-изявените представители на театралното общество на юристите във Варна, като участник в редица спектакли, отличени с аплодисментите на публиката и с награди от театрални фестивали на самодейните театри.През октомври тази година съдия Христова ще си тръгне от съда с най-високия ранг в съдебната система – съдия във ВКС и ВАС, с обичта и признанието на колегите си съдии от целия апелативен район и на съдебните служители.