Санираме обществени сгради със средства от Световната банка

Новините

19-09-2015, 14:54

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според регионалния министър Лиляна Павлова Варна е готова за новия програмен период

Община Варна е изпълнила в срок всички изисквания по новата оперативна програма "Региони в растеж" и има много добра проектна готовност. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя оцени като успешна и работата по приключващата програма, в която най-важният проект е за изграждане на високоскоростното трасе. "Последната фаза е в ход, вече сме одобрили проекта", посочи Павлова.

Освен гарантирани 84 млн. лв за проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, общината може да усвои средства и по други програми. Ще подкрепим проекти за туристически атракции, които ще се осигуряват от фонд, в който 50% е безвъзмездно финансирането, а останалата част е финансов инженеринг, поясни регионалният министър.
Общинските администрации в областта могат да кандидатстват и по оста за здравна инфраструктура за изграждане на спешни центрове и стационари със съответното пълно оборудване с линейки и реанимобили, както и по още две приоритетни оси, свързани с образователната и социалната инфраструктури.

Варна може да се възползва и от новите възможности по Програмата за енергийна ефективност, за която са осигурени още 1 млрд. лева допълнително финансиране от Световната банка. Освен за многофамилните сгради, могат да се подават проекти за енергийна ефективност и за всички публични сгради, включително и такива, които не са общинска собственост, както и за сгради, които са обявени за паметници на културата.

Павлова оцени като осезаема промяната във Варна. Пътната мрежа е различна, а градът е успял да подобри визията си за месеци, констатира тя.