Аспарухов мост няма да расте, но ще има велоалея и мрежа

Мисия Варна

19-09-2015, 13:26

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Аспарухов мост по-висок с 10 метра след ремонта?

Съоръжение срещу самоубийци включва архитектурният проект за реконструкцията

Височината на Аспарухов мост няма да бъде променяна, но за сметка на това колоните ще бъдат подсилени, ще има велоалея и мрежа, която да предотвратява опити за самоубийства. Това обяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров (вляво на снимката), който инспектира съоръжението заедно с регионалния министър Лиляна Павлова, министъра на спорта Красен Кралев, областния управител Стоян Пасев и кмета на града Иван Портних.

Идеите предвиждаха увеличаване на височината с около 10 метра с цел влизане най-големите контейнеровози в езерото, но на този етап няма как да бъдат реализирани. "Ремонтът на съоръжението ще започне още от подстъпите, които осигуряват връзката на тежкотоварните превози от вътрешността на страната към пристанището. Направихме срещи с неправителствени организации, с архитекти, тъй като търсехме проект, който освен конструктивни подобрения, да гарантира и облик, който ще запази имиджа на моста като емблема за Варна", заяви инж. Лазаров.

Освен планирания ремонт ще се изгради и велоалея. По настояване на кмета Иван Портних в архитектурния проект е залегнало и изграждането на мрежа срещу самоубийците. Все още не ясно как ще изглежда предпазното съоръжение, но със сигурност ще го има, увери Лазаров.

Той подчерта, че най-сериозните проблеми на моста произтичат от това, че не е осигурена най-тежката степен за сеизмичност, тъй като при изграждането му изискванията не са били толкова големи. "Реално в този мост арматурното желязо е само гладко, не е оребрено, тоест няма закотвящ ефект, при все че дебелината е спазена", обясни шефът на АПИ.

Очаква се небходимото финансиране за ремонта да бъде осигурено от държавата. Стойността на проекта е около 35 млн. лева, като тази сума не включва озеленяване, осветление и велоалеята. Ремонтът ще започне следващата година, като ще се извършва поетапно, зада не се затруднява трафикът. Според чуждестранни консултанти, извършвали подобни подобрения, ремонтът може да се реализира и без мостът да се затваря напълно.