Довършват "Хемус" и "Черно море" до 2022 г.

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рехабилитират 17 хил. км през следващите седем години

Нови 635 км магистрали и над 17 хил. км рехабилтирани пътища от I, II и III клас предвиждат стратегия за развитие на пътната инфраструктура и средносрочна оперативна програма за изпълнението й до 2022 г., одобрена от правителството. Сред приоритетите, залегнали в стратегическия документ, е завършването на автомагистралите "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море" и "Калотина".

Освен списък с приоритетни проекти, финансов план и програми за развитие на транспортната инфраструктура, стратегията съдържа анализ на състоянието на републиканската и общинска пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението.

Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик, след приемането ни в ЕС. Основните цели на стратегията са развитие на устойчива пътна инфраструктура; интегрирането й в европейската транспортна система; постигане на висока безопасност и ефективно управление на пътния сектор.

Документът е ключов за развитието на пътната инфраструктура в България през настоящия програмен период на ЕС, ускоряване на регионалното сближаване, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на състоянието на околната среда. Програмата представлява и своеобразна платформа за координация и концентрация на ресурси, включително международни финансови споразумения. Така ще се постигне максимален ефект от средствата, инвестирани в поддръжката, рехабилитацията и развитието на пътищата в България.