Зелено, жълто и червено ще сигнализират за вредността на храните

Новините

16-09-2015, 07:09

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Примерът със светофарната маркировка е от Англия

Етикети със зелен, жълт или червен знак ще предупреждават колко вредни са храните и напитките. Такова предложение направи здравният министър Петър Москов вчера. Примерът със светофарната маркировка е от Англия и служи за обозначение на степента на вредност на храните и напитките.

Как ще се измерва степента на вредност все още не е ясно. Данъкът ще важи за всички стоки с високо съдържание на кофеин, сол, мазнини и захар. Не е ясен и точният му размер, но по-рано от МЗ са казвали, че обмислят да е между 3% и 10% от стойността на продукта.

"Това не е борба между индустрията и желанието на държавата определени видове храни да не съдържат толкова доказани вредности, а трябва да бъде общо усилие, в което и индустрията, и държавата, и институциите, и политиците да разбират нуждата от това да се промени начинът на хранене. Когато в една напитка или в един десерт се съдържа количество захар, сол или кофеин, което е половината от съдържанието на цялото нещо, което купувате, това не трябва да продължава така. А ако все пак такива храни се произвеждат, то производителят им следва да заплаща по-висок данък" - така Москов защити идеята за налога върху вредните храни.

Министърът обясни още, че идеята за данъка по никакъв начин не е свързана с консумацията на продукти от първа необходимост - хляб, мляко, месо. "Говорим за неща, без които можем, като чипсове, енергийни напитки и безалкохолни напитки. Това не е удар срещу индустрията или когото и да било. Нека в съответната напитка количеството захар да падне под критериите, които цялата общественост казва, че са вредни и няма да плащат допълнително", уточни той.

Относно това, че учениците лесно могат да се снабдят с вредна храна от автоматите в училище Москов заяви, че е категорично против наличието на машините. По думите му на територията на училищата трябва да останат само автоматите, в които съдържанието на вредните продукти се промени.