Отложиха делото срещу "Килърите" заради адвоката на Сумиста

Янко Попов и Георги Вълев поискаха по-леки мерки

Варненският апелативен съд отсрочи делото срещу престъпната група на "Килърите" за 18 и 19 ноември тази година. Основание за това бе молбата на адвокат Ивайло Найденов, защитник на подсъдимия Петър Стоянов, който бил призован да се яви по друго дело в Специализирания наказателен съд в София. Преди да насрочи датата за следващото съдебно заседание Апелативният съд се произнесе по исканията на Янко Попов и на Георги Вълев за изменение на мерките им за неотклонение.

Защитата на Попов е посочила влошеното здравословно състояние на подсъдимия като сериозно основание за изменение на процесуалната мярка за принуда. Това обаче може да стане след изготвяне на 3-на съдебно медицинска експертиза, с участието на пулмолог и на кардиолог. Съдът назначи експертизата и указа на експертите да се произнесат дали здравето на подсъдимия му позволява да присъства в съдебно заседание и да пребивава във варненския затвор. Ако вещите лица се произнесат преди датата на следващото съдебно заседание съдът ще се произнесе по искането за изменение на мярката в закрито заседание.

Апелативният съд остави без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Георги Вълев. Този посъдим вече има влязла в сила присъда от 8 години затвор за лихварство. Подсъдимият поиска изменение на мярката заради възможността да работи в затвора. Прокуратурата се противопостави на молбата, като изтъкна довода, че спрямо Вълев все още е висящо наказателното производство за две убийства, а като затворник Вълев би могъл да се възползва от правото на домашен отпуск и да се отклони. Апелативният съд намира, че няма пречка Вълев да търпи наказание "лишаване от свобода" в затвора в Бургас, и мярка за неотклонение "задържане под стража" и потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо него.

Съдът указа на страните по делото, че в двуседмичен срок трябва да направят исканията си за събиране на нови доказателства и да ги представят. Апелативният съд ще се произнесе по тях в закрито разпоредително заседание. Варненският апелативен съд наложи глоба в размер на 100 лева за адвокат Ивайло Найденов, защитник на Петър Стоянов, заради несвоевременното подаване на молбата за отлагане на делото. Въпреки, че Найденов е бил призован през юни тази година на заседание в Специализирания наказателен съд в София за датите 14 и 15 септември, едва на 12 септември 2015 година адвокатът е уведомил с молба Апелативният съд във Варна, че иска отлагане.

Съдът ще изпрати и писмо до Варненска адвокатска колегия с искане за определяне на резервни защитници на подсъдимите Петър Стоянов и Георги Вълев. Следващото съдебно заседание по това дело ще започне в 9,30 часа на 18 ноември.

Прокурорките Стефка Якимова (вляво) и Ася Петрова