Техническите паспорти за сградите се отлагат за 2022 г.

Новините

14-09-2015, 08:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаквано регионалното министерство отложи за пореден път изискването за документа

Поредно удължаване на срока за изготвяне на задължителни технически паспорти на сгради предложи регионалното министерство. Новата дата е краят на 2022 г., пише в предложение за промяна на наредбата от 2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Сроковете се променяха през 2012 и 2014 г. В момента разпоредбите предвиждат сградите първа, втора и трета категория да се паспортизират до 31 декември 2015 г., четвърта категория - до 31 декември 2017 г., а пета категория – до 31 декември 2019 г.

Какво е технически паспорт

Техническият паспорт е документ, който съдържа информация за техническите параметри на сградите, извършените основни ремонти и преустройства. Той се прави, за да се установи устойчивостта на сградите при земетресения, като се проверява потъването на сградите, пропуквания, наводняване на мазетата с подпочвени води и т.н. Технически паспорти се правят на всички строежи, а не само на сградите.

Документът е залегнал в европейска директива и е задължителен за сградите държавна, общинска и частна собственост, получили разрешение за строеж от 2007 г. насам. Обследването на сградите и изготвянето на паспорта обаче не е евтино и е от порядъка на няколкокостотин до няколко хиляди лева в зависимост от застроената площ. Държавата и общините се оправдават с липса на средства, а жилищните кооперации не могат да се организират и да си поделят средствата. Бизнесът пък негодува, защото разходите на едно производство ще са в пъти по-големи от парите, които трябва да платят гражданите.

Техническият паспорт би трябвало да е задължителен за всяка сделка с имот така, както е и енергийният според Закона за енергийната ефективност (енергийният на практика е част от техническия). На практика обаче никой не спазва тази разпоредба и тя съществува единствено на хартия. В наредбата не са предвидени санкции за липса на технически паспорт и тя за момента е по-скоро безполезна. Ако бъдат въведени глоби или задължение сградите да имат технически паспорти, за да се извършват имотни сделки, ситуацията може да се промени.

Защо да бързаме

"През последните месеци в Министерството на регионалното развитие и благоустройството постъпиха отново писма от ведомства, организации и граждани с предложения за удължаване на сроковете за съставяне на технически паспорти на съществуващи строежи. Основните мотиви за това са свързани с неосигурени финансови средства. Опитът на експерти от министерството също посочва, че все още броят на съставените технически паспорти е незадоволителен", се посочва в мотивите на МРРБ към предложението за отлагане на срока.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова намекна още преди няколко месеца, че сроковете за паспортизацията ще бъдат удължени, за да се види колко сгради са одобрени за обновяване по новата национална програма за саниране. Всички сгради, включени в програмата, ще преминат през обследване и ще получат технически и енергиен паспорт, платени с пари от програмата.