Да си пенсионер у нас е по-лошо, отколкото в Шри Ланка

Животът

11-09-2015, 07:08

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В островната държава пенсията е рядкост, но възрастните са на равна нога с останалото население по доходи и разходи

Да си пенсионер в България е по-зле, отколкото да си пенсионер във Виетнам, Шри Ланка и Перу, макар че условията у нас все пак заемат сравнително средно положение в класация от 96 държави. Тя се прави от неправителствената организация "Хелпейдж интернешънъл". Според рейтинга за 2015 г. нашата страна заема 49-о място - след Румъния (45) и Унгария (39), но пък пред Гърция (79), Литва (63), Хърватия (61). За подредбата се вземат предвид ред показатели, като продължителност на живота след навършване на пенсионна възраст, общо здраве, достъпна среда, доход, грижа на близките, усещане за граждански свободи и пр.

Българските пенсионери стоят най-добре, що се отнася до способностите им - образование и степен на заетост. Тук благодарение на увеличението на работещите пенсионери се издигаме от 45-а на 27-ма позиция. Що се отнася до мизерията и нивото на пенсиите спрямо стандарта на живот в страната, българските пенсионери заемат сравнително достойно място в света - 46-то. Проблемните ни области са здравето, продължителността на живот и достъпа на възрастните до обществен транспорт, усещането им за сигурност, степента, в която могат да разчитат на близките си.

Възрастните над 65 г. у нас са почти изцяло покрити от държавното обществено осигуряване, но бедността не е малка - 18.8% получават по-малко от половината средна заплата за страната. Очакваната продължителност на живота след навършени 60 г. е 19. От тях 14.5 години се очаква да минат в добро здраве. Почти половината българи на възраст 55-64 работят. Голям процент - 83%, казват, че имат близки, на които могат да разчитат. 55% са доволни от възможностите за избор на този етап от живота си.

Шри Ланка успява да изпревари България по няколко показателя. Пенсията там е рядкост - едва 17.1% от възрастните я получават. За сметка на това бедността е по-малко разпространена - 11.3%. Старите хора там практически са по-добре от останалите спрямо доходи/разходи, макар че иначе стандартът на живот е по-нисък, отколкото у нас. В Шри Ланка очакваната продължителност на живота след 60 г. е малко по-голяма, отколкото у нас - 20, от които 16.2 в добро здраве. 85.3% от хората над 50 г. чувстват, че животът им има смисъл, докато у нас този процент е 82.1%. Шриланкийците са по-малко образовани от българите, а заетостта им в групата 55-64 е малко по-висока от нашата. Двете нации си приличат по грижата за възрастния близък, но тамошните пенсионери се чувстват много по-доволни от гражданските си свободи - 81% казват, че са доволни от свободата на избор в живота си, докато у нас на това мнение са 55% от възрастните.

Как успяваме пък ние да изпреварим гърците, които получават поне два пъти колкото българите? Южните ни съседи живеят по-дълго, при това в по-добро здраве, и бедността сред възрастното население е 7.7%. Това, което ги нарежда толкова назад в класацията, е ниската степен на заетост и образование и недоволството от състоянието на гражданските права. Там например само 39% от пенсионерите са доволни от свободата си на избор, приблизително една трета работят и едва 31% имат средно или по-високо образование. Да си пенсионер е най-добре в Швейцария, Норвегия, Швеция. Най-зле са възрастните в Афганистан, Малави и Мозамбик.