Унищожиха два опасни боеприпаса

Животът

10-09-2015, 11:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Детонатор и снаряд

Детонар, развит от морска мина във водата е изваден в района до местност "Фичоза", хижа "Ветеран". Сигналът е подаден във вторник, около 13.05 ч., на телефон 112.

Вчера сутринта на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. След огледа на открития предмет, той е класифициран, като механично, запално, ударно устройство за морска бойна мина от неустановен образец.

След траспортиране, взривяването му е извършено на гарнизонното стрелбище в Долни чифлик.Вчера е унищожен и снаряд. Открит е от инспектор Красимир Костов от РУП – Средец - 76 мм., силно корозирал с деформиран взривател. Намерен е в местността "Каиш баир", северно от село Драчево, община Средец, област Бургас.След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха снаряда като опасен боеприпас, зенитен артилерийски осколочно-фугасен снаряд с взривател, който е силно корозирал и не подлежи на транспортиране. Унищожен е бил вчера, на място с отцепване на района и спазване на мерките на безопасност.