До 26% от забележителностите у нас се стига трудно

Туризъм

10-09-2015, 07:21

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

66 атракции във Варна влязоха в национален регистър

Държавата търси начин да печели от туристическите обекти

До около 26% от туристическите атракции у нас се стига трудно заради лоши или липсващи пътища. Това показва регистърът с 3300 забележителности, който може да се види на сайта на туристическото министерство. От тях около 1800 са публична държавна и общинска собственост, а 930 са с неизяснена собственост. До част от обектите пък достъпът за хора с увреждания липсва.

В регистъра са включени най-различни обекти - от манастири до екопътеки, музеи и язовири. За всеки един от тях е посочено по какъв път може да се стигне до него - асфалтов, полски или горски, както и дали става въпрос за общински, държавен или частен обект. За някои от местата е дадена и GPS информация. Към всяка атракция са посочени възможните места за настаняване - вили, хотели, квартири и др. В списъка фигурират куп известни места като Асеновата крепост, язовир "Батак", парка за реадаптация на танцуващи мечки в Белица и др. Така например, ако сте тръгнали към плажа "Корал", то трябва да знаете, че достъпът до него е безплатен, мястото е обозначено с табели, а главният път до Лозенец е в добро състояние. До плажа води асфалтов и черен път, има целогодишен градски транспорт.

Ако обаче решите да посетите църквата "Възнесение Господне" в село Червен брег до Дупница, трябва да сте наясно, че е безплатно и е отворено през цялата година, но не е осигурен достъп за хора с увреждания. До църквата се стига само по черен път, показва регистърът.

Проектът, изпълнен от "Орак инженеринг", струва 5000 лв. без ДДС и тепърва ще се допълва. Причината е, че информация за местните забележителности са подали общо 265 общини, а други 14 все още се бавят.

За това как ще се управляват обектите и как те да носят пари, допълнително ще бъде създадена стратегия. "Прави се анализ от кои туристически обекти може да се събира туристическа такса, от кои таксите ще могат да се връщат за издръжката на обектите, кои могат да се използват за публично-частно партньорство, кои могат да привличат инвестиции", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Засега регистърът е на български, но се предвижда и създаването на други езикови версии. Той ще може да си "говори" с официалния портал bulgariatravel.org, който също предстои да бъде надграден. За него през годините серия от правителства дадоха общо над 5 млн.лв. Сайтът бе създаден преди повече от 6 г. по идея на бившата шефка на вече закритата Агенция по туризъм Анелия Крушкова.