66 атракции във Варна влязоха в национален регистър

Туризъм

09-09-2015, 16:57

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред тях са концертното студио и арт салонa на Радио Варна и Салтанат

66 варненски обекта са включени в първия национален он-лайн регистър на туристическите атракции в страната, изготвен от Министерството на туризма. В платформата, в която присъстват общо 3300 обекта, попадат всички варненски фестивали, музеи, галерии, паметници на културата, както и исторически и природни забележителности.

Като атракции са посочени и празникът на града, съвпадащ със Свето Успение Богородично, концертното студио и арт салона на Радио Варна, водният парк "Акваполис" и местност "Салтанат" в Природния парк. Липсват обаче Катедралният храм "Свето Успение Богородично" и Дворецът на културата и спорта, които се считат за едни от символите на града.

Регистърът е изготвен въз основа на информация, подадена от общините, като данните в него могат постоянно да се допълват и актуализират, посочиха от ресорното министерство. Целта е общините да припознаят туристическите атракции като ресурс за развитие на туризма и да са по-активни за тяхното представяне и управление.  Ще бъдат предприети и мерки за изясняване статута на обектите, чиято собственост не е ясна.

Това ще даде възможност на общините да кандидатстват с проекти за развитие на туристическата инфраструктура и социализиране на атракциите по програмата "Региони в растеж", по която могат да бъдат усвоени около 100 млн. евро.

Базата данни е включена в Националния туристически регистър и предстои нейното надграждане. Предвижда се регистърът да има и версии на чужди езици, като приоритетно ще се разработи английската му версия. Ще бъде проведено и обучение за представители на общините как да работят с него и да допълват сами информацията в него.