11,6 млн. лв. са приходите от концесии на плажове за 2014 г.

Парите

09-09-2015, 12:11

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Постъпленията са по-малко спрямо 2013 г.

Близо 11,6 млн. лв. са приходите от концесии на морски плажове през 2014 г., сочи приетият от правителството доклад за спазване на задълженията по концесионните договори на морските плажове за 2014 г. Постъпленията представляват концесионни плащания, включително лихви и неустойки по 58 концесионни договора за морски плажове. За сравнение през 2013 г. техният размер е бил около 11,8 млн. лв.

Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие 50% от постъпилите концесионни плащания (без ДДС) или близо 4,8 млн. лв. са внесени в бюджетите на общините, на чиито територии са разположени плажовете. В приход на бюджетите на областните администрации, съобразно териториалното разположение на морските плажове, са постъпили 938 008 лв., или 10% от общата сума (без ДДС).

В доклада се отчитат и основните неизпълнени задължения по концесионните договори, за които са наложени неустойки. Най-честите нарушения са: неосигуряване в достатъчна степен на водноспасителна дейност, което е установено при 18 плажа; поставяне на преместваеми обекти в нарушение на специализираните схеми за тяхното разполагане - при седем обекта; непредставени банкови гаранции за изпълнение на финансовите задължения през 2014 г. - за четири концесионни договора и невнесени гаранции за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и курортните ресурси в региона и с охраната на труда - за шест плажа.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е предприело необходимите действия за събиране на дължимите суми, включително по съдебен ред.